onsdag den 16. august 2006

Opus #17 Det store krydderimix

14. august 2006

Opskrift oprettet



Planen er at lave omkring 25 liter øl. Før flaskning tilsætter vi forskellige krydderier, som vi har har forberedt.



Her er de krydderierblandinger vi vil eksperimentere med:



  1. Ingen tilsætning

    Skal bruges som reference øl.


  2. appelsin

    0.4g/L.

    Kogt i vand, siet og kølet. Ekstrakt tilsættes øllet lige før flaskning.



  3. koriander

    0.4g/L


  4. stjerneanis

    0.4g/L



  5. valnødder

    Fik valnøddeekstrakt af svigerfar. Det skal bare prøves. Ekstrakten er en snaps - og det hele kommer i. Vi har vurderet, at 1 dl snaps i 5 liter øl burde være forsvindende lille.



16. august 2006 - brygdag

Starter omkring kl. 17. Det meste er forberedt: malt, vand til kaffe sat over.

Endte med 23 liter urt med en OG på 1062.




22. august 2006 - omstukket

Efter omstikning er der 22 liter tilbage i spanden. SG er 1018 - hvilket giver en alkoholprocent på circa 5,6%/vol.

Har spædet op så der en samlet mængde på 24 liter. Sammen med den ene liter som jeg mistede under omstikning giver det de 25 liter som står anført i beercalc.

Målte ikke SG igen - men mon ikke den ligger på 1016,5!? --og dermed en alkoholprocent på 5.2%/vol.



Smagen er kedelig og sprittet.









Opdateret: 27.08.2006, 15.13

lørdag den 12. august 2006

Opus #16 Mørk eeVee

Vi var så glade for vores bryg nummer 11, at vi gerne vi lave en mørk udgave af denne.




5. august 2006 - Oprettet opskrift på beecalc.


opskrift



Dekoktion - en mulighed (http://realbeer.com/spencer/FAQ/decoction.html)?





Average 2-step method


for Belgian pale ale, German pilsner, Munich styles and Bavarian wheat beer. This method takes 2.5 to 3.5 hours, depending on the grist.

  • Strike temperature of 53C, stir well and rest for 20'

  • Stir and take 1/3 of the mash. (If you use a large proportion of unmalted grains you can take less of the mash and add water and dry crushed grains to make up 1/3 of the total volume). Heat to 72C, rest for 20' (malt) to 40' (malt+grains).

  • Bring to boil and boil for 15-30'

  • Add back to reach a temperature of 65-67C, rest 15-35'


  • Take 1/4 of the mash, boil for 15-30'

  • Add back to reach a temperature of 70-73C, rest until saccharification is complete (30'-1h).

  • No mash-out, start sparge immediately.



12. august 2006 - brygdag.

- Malt hentet i kælder

- Malt kværnet


- Gærstarter. Smack-package er hævet godt.



Vi har brygget med vores egen fortolkning af dekoktion: Kogt 3 liter urt ved siden af, som vi så har ført tilbage til gryden lige før temperaturen skulle hæves til 77gC.



Sat til gæring med 150g egetræsspåner.



22. august 2006 - omstukket

Antal liter før omstikning: 24,5

Efter 23,5 liter.

Planen var egentlig at spæde op så vi havde 27 liter - men jeg synes, at den smagte rigtig tyndt under omstikningen. Derfor venter vi lige og ser an.


SG er 1015. Så den er nok done.

Hvor er det irriterende med det træ når man skal gøre spanden ren bagefter !! Dufter lidt af det dog.



27. august 2006 - flasket:

Typisk stikker vi om inden flaskning, men ikke denne gang. Der var ikke mange rester i bunden. Dette kan skyldes, at den fik lov til at stå i 10 dage før første omstikning.

Vi har brugt 291g sukker, hvilket giver ca 12g/liter. Et rumfang på 4.2.



16. oktober 2006 - smagning

Det er ikke den store smagsoplevelse - hermed ikke sagt, at den ikke smager godt. Den mangler noget "hvede-øls-smag". Den er nok blevet gæret ved en for lav temperatur. De sorte malte trænger desuden for meget igennem. Det er ikke til den her øltype, at vi fremover skal bruge spåner. Nu er det prøvet! Faktisk er vi ikke vilde med spånerne - der er simpelthen for lidt guf i forhold til arbejde.









Opdateret: 17.10.2006, 13.02

Opus #15 Ses i morgen ...

Ses i morgen ...

K vil ha en Barley Wine - well, he's gonna get one then.

28. juni 2006 - overvejelser:

Øllet bliver "lavet" af to omgange: 1. omgang er almindelig mæskning, hvorefter der tilsættes gær. Forventet OG er her omkring 1090. Mængden er 18 liter.

Efter 3-4 dage skal tilsættes 5 liter urt som er meget koncentreret. OG omkring 1250 g/ml. Urten er i denne omgang (2.) lavet på 2.5kg ekstrakt-malt og 1kg sukker (muligvis lys muscovado). Der tilsættes ny gær. Gæren vi bruger skal vist være ultrapotent. Måske Super High Gravity Ale (WLP099) er den rigtige her; men vi bruger White Labs California 001 - for den har vi.

Bitterheden i opskriften er meget misvisende - da opskriften "tror", at maltekstrakten skal beregnes med. Sådan beregnes den "rigtige" bitterhed for 23 liter barley wine:

I beercalc: sæt Volume til "18" og boil valume til "18". Nu er bitterheden omkring 190. Eftersom der skal tilsættes 5 liter urt senere, skal dette tages med i beregningerne forholdsmæssigt.

(18/23)*190=148 IBU. Altså den ægte IBU er på 148, hvilket giver et BU:GU forhold på: 1.63



Omstikning når krausen er done.

Lad øllet hvile i 14 dages tid - og så på flasker. Hvis beregningerne passer - så burde vi ende med en øl-vin på 12.5%.

Præcisering til opskrift i beercalc: Under humle i opskriften er nævnt "Bullion", men den faktiske humle er palisades - købt hos maltbasaren.

Opskrift:
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi?pick=7a%20Opus%20%2315%20Ses%20i%20morgen&mine=&sort=date&stylesort=&numshow=50&namesearch=7a&brewersearch=


Bryglog:

12. august 2006 - brygdag:

De første 18 liter af i alt 23 er ved at blive brygget.

For første gang siden Diego Part I, at vi brygger med så mange kg malt (7.5kg). Vi satser på, at det kan lade sig gøre at få en fornuftig effektivitet med vores "Lund-setup" denne gang.

Der var ingen problemer med at holde effektiviteten oppe. Endte med en eff. på 72% - og det endda efter at gryden var kogt over (ikke mindre end to gange) og kastet en del urt ud på gulvet.

Bryg afsluttet kl. 21.00, hvor gæren blev tilsat. Allerede kl. 23 begynder der at komme små kluk fra gærspanden. God potent starter!

16. august 2006 - Omstikning og sukker tilførsel

Startede en gær d.13/8 i forgårs - klar i dag.

SG:1024 - på 8% alc.

Ny OG: 1082

Gæren tilsat og og tørhumling med 11g Fuggles, 54g Palisades, 18g first gold og 22g Saaz så ventes der bare....

27. august 2006 - omstukket

SG er 1045 - hvilket jo unægteligt er højt.

Måske vores tilføjelse af sukker er karamelliseret en smule - måske vil gæren ikke mere. White Labs siger 10-15%.

 Vi lader den være lidt - og den får en svingtur i ny og næ (rousing of the yeast).

9/11 - 2006 - gær tilsat

Målte SG til 1045 - så der er ikke sket noget siden sidst.

Sidst vi var i Maltbazaren købte vi en af deres restgær, WLP099. Vi håber på, at denne sprinter kan presse SG ned til omkring 1030.

5. oktober 2006, tapning

Der er ikke sket noget som helst med SG. Imponerende faktisk - taget i betragtning, at der er kommet i alt 3 rør gær i.

Nu er den flasket.

130 g til 23 liter.

Der blev kun tappet 18 liter! Det skyldes, at vi prøver at tilsætte de sidste 4,5-5 liter et helt brev T-58 - for at se, om det nu ikke skulle være muligt at få den SG lidt længere ned.

18. oktober 2006, tapning 2

SG = FG målt til 1035 - så der er sket noget. Det blev til 11 33cl flasker i alt, flasket til at få et co2 rumfang på 2,3.


Opdateret: 18.10.2006, 21.42