lørdag den 26. april 2008

Opus #25 American Ninja

En amerikansk IPA. Sidst bryggede vi en engelsk IPA, hvor vi lagde vægt på at bruge engelsk humle og gær. Denne gang laver vi den amerikanske udgave. Har ændret lidt i opskriften: skiftet to karamelmalte ud med en, tilsat flaked oat og flaked barley; for henholdsvis mere cremet smag og fyldigt skum.

Opskriften findes på beercalc.

Vi bryggede og flaskede sidste bryg #24.

Dagens program:
Kl.
09.00 morgenmad
10.30 kværn klar, elgryde sat i gang med 17.5 l ph-justeret vand. Pumpe kører. Opskrift justeret i sidste minut.
10.30 påbegyndt kværning
10.45 kværning slut. Venter på vand i elgryde kommer op til striketemperatur på 73 gC
11.15 Mæskning påbegyndt. Cirkuleret lidt. Temperatur 66 gC. Der klargøres flasker til flaskningen af sidste bryg.
12.26 Forøger temperaturen til mashout. Sætter gryder med ekstra vand (12 l) over. Stukket sidste bryg om og tilsat sukker (venter med flaskegæren til lige før flaskning) - så nu er det klar til flaskning.
13.00 Mæskning. Nu har mæsken haft temperaturen 77 gC i 10 minutter - og nu er den klar til mashout.
13.15 Forbedring af vores eget hævesystem.
13.45 Sparging overstået. Ca 27 l urt i elgryde. Temperaturen i gryden er nu ca 75 gC. Temperaturfaldet skyldes, at vi har slukket gryden under sparging. For mange gange er det løbet over for os - så det gad vi ikke denne gang.
14.30 Nu har det urten kogt i 10 minutter - så DME burde være forsvundet. Første læs humle tilsættes. Begynder at flaske sidste bryg.
15.20 Andet læs humle + irish moss. Flaskning slut.
15.29 Tredje læs humle.
15.30 Fiske humle op med si
15.40 Nedsænker kobberrørskøler
16.10 Urt nedkølet til 32 gC
16.25 Urt overført til brygspand. OG: 1070
16.25 Rengøring (meste er gjort løbende)
17.07 Rengøring afsluttet


5/5-08 omstukket.
Næsten 25 liter. Tilsat ca 60 g centennial humle. Planlagt flaskning næste lørdag (10/5-2008).

31/5-08 Flasket
24 liter med ca. 100 g sukker og lidt gær (T-58).

9/6-08 Smagsprøve
Den dufter stadig frisk af centennial humle - og smagen er rund og humlebitter. Det er en god
sommerøl.

29. juni 08 kommentar
Det dårligste først: der er en eftersmag -som kan være fenoler. Uønsket i hvert fald. Men udover det, så viste det sig, at centennial-humlen var et rent hit. Den har givet en fantastisk blomstret smag. Det er så også på grund af denne smag - at der kun er ganske få flasker tilbage.

lørdag den 5. april 2008

Opus #24 10100111001

Vi vil gerne lave en mild Engelsk IPA.

Opskriften findes her.

Målet er at ramme i den milde ende af skalaerne. Det betyder en alkoholprocent < 6 % vol og en bitterhed omkring de 50 IBU.

Der tilføres lidt lys karamelmalt - samt den kraftigere cara aroma. Der er naturligvis valgt engelsk humle: W.F.G. 5.7 % alpha - samt pioneer til tørhumling.

Til tørhumling blev der tilsat 50 g pioneer; som blev hældt direkte ned i spanden - og ligger nu og flyder rundt i toppen. Det dufter virkelig godt!

19/4-2008 prøveudtagning:
Siden vi puttede humlen ned i fermenteringstanken har der ca. hvert 10. minut lydt et "blop" derfra. Det er ikke noget vi er vant til. Normalt er der kun meget få blop under 2. fermentering. Har i dag taget en lille prøve for at måle SG og smage om øllet er blevet inficeret.
SG: 1018 (hvilket ikke indikerer infektion - så havde den nok været lavere)
Duft: Frisk humlet, ikke kraftig.
Smag: Der er en fin balance mellem malt, alkoholprocent (5,4 %) og humle.
Konklusion (so far): Helt sikkert ikke inficeret! Virker lovende.

26/6-08 flasket:
Medens der blev kogt humle til bryg nummer #25 - flaskede vi. Er gået efter en CO2 volumen på 2.2 eller noget deromkring.