søndag den 13. juli 2008

Opus #30 AnjaCastle

En brown med noter af nødder
Opskrift
5A - Engelsk brown ale (Mørk ale)

OG: 1.054
FG: 1.018
Alkohol: 4,7% alk. pr. vol.
Bitterhed: 23 IBU
Farve: 35 EBC
Effektivitet: 70 %


4,000 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett)
0,760 kg Pale Malt (Weyermann)
0,250 kg Biscuit Malt (Brewferm)
0,250 kg Caraamber (Weyermann)
0,180 kg Brown Malt
0,180 kg Special B Malt
0,120 kg Chocolate Malt Pale (Thomas Fawcett)

40 g Goldings, East Kent (4.60 %) i 60 minutter
20 g Goldings, East Kent (4.60 %) i 5 minutter

London Ale (WLP013) White Labs


Noter
Vi spurgte Anja hvilken øltype hun godt kunne tænke sig at vi bryggede. Samtidig lod jeg (Robert) hende få råderetten over min del. Hvad kan jeg sige - hun passer på dem; det er ikke mange der lander i mine glas.

I den oprindelige opskrift skal der bruges Victory og Special Roast Malt. Ingen af disse kan fåes hos Maltbazaren.
I stedet erstattes Victory med Biscuit malt, Special Roast erstattes med en 50/50 blanding af Special B og Brown Malt.

- Den er ikke gæret helt så langt ned som forventet, hvilket mest sandsynligt skyldes for høj mæsketemperatur. Det gør, at øllet er lidt sødere og dermed knap så tørt som planlagt. Det vigtige er at den har den smag af nødder som vi ønskede. Smagen kommer fra valg af malte - og deres sammensætning.

En original Northern English Brown Ale har ikke meget CO2 i - så det har vi heller ikke givet den. Brygger vi den en anden gang - så skruer vi op for CO2 indholdet. For det kan vi bedre lide.

---

Resultat fra Bazaren open efterår 2008 (3. plads / 39 point): pdf

Opus #29 "Porter"


Endnu en opskrift som oprindeligt er lavet af Jamil Zainasheff – men som er blevet ændret en lille smule. Nogle ingredienser har vi ikke kunnet finde – og andre havde vi lige en erstatning ved hånden.

Det er en porter med chokolade- og hasselnøddesmag.

Opskrift på BeerCalc:
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi?namesearch=7a%20Opus%20%2329

17/7-08 Brygdag
Vi må have beregnet forkert for temperaturen for vores strike water. Mæskningen er nærmere foregået ved 71 °C end ved de 69 °C.
23/8-08 SG Måling
SG som for 3 dage siden: 1027. Bad K afgøre dens skæbne. Han ville lige drikke på det.

Se desuden vores blogpost om denne farlige øl ...

torsdag den 3. juli 2008

Opus #28 "Dry Stout"

Denne gang vil vi lave en Dry Stout / Klassisk Irsk Stout (8A).
Laves samme dag som #27.

Opskriften er en lettere modificeret udgave af Jamil Zainasheffs opskrift fra bogen Brewing Classic Beer styles.

4/10-08 Bazaren Open:
Blev stillet op i dry stout kategorien. 31 point: hent som pdf


Gærstarter:
Lørdag hældte jeg en halv liter æblejuice i 3 liters kolbe. Herefter kom jeg et frisk - og et knap så friskt - rør Burton Ale gær i (WLP023).
Mandag blev gærstarteren boosted med endnu 1 liter urt - så gæren kan bygges endnu mere op.

3/7-08 Brygdag:
Jamen den er ... brygget :-)

Style: Dry stout/klassisk irsk stout
OG: 1,042 SG
FG: 1,011 SG
Alc: 4,03 % Vol
Color: 78,0 EBC
IBU: 44,6 IBU
Efficiency: 70,00 %

3,10 kg Pale Malt, Halcyon (Thomas Fawcett)
1,00 kg Barley, Flaked
0,50 kg Roasted Barley (Thomas Fawcett)
0,30 kg Oats, Malted (Thomas Fawcett)
0,10 kg Chocolate Malt (800,0 EBC)

90,00 gm Goldings, East Kent [4,60 %] (60 min) 44,6 IBU

1 Pkgs English Ale (White Labs #WLP002)


En smule for rund i smagen i forhold til hvad vi ønskede. At der er kommet oatmeal malt i, hjælper jo ikke ligefrem op den sag heller. Det skal helt sikkert ikke med en anden gang.

Den virker flad - og det skyldes den lave karbonering på 1.2 CO2 vol. Bliver den brygget igen vil vi give den en CO2 vol på 1.6 g se an

Opus #27 "Oatmeal Stout"

Denne bryg skal være en "gemme-bryg". Inspireret af Mikellers Beer Geek Breakfast konkurrence - har vi besluttet at brygge en konservativ udgave af, hvordan en sådan kan smage. Vi er spændte - for projektet ser spændende ud. Det er ligeledes vores sidste bryg frem til efteråret.

4/10-08 Bazaren open
Point (29): hent som pdf

-- ingen opskrift --

Gærstarter:
En halv liter æblejuice blev rystet sammen med English Ale (WLP002). Mandag kom der yderligere en halv liter urt lavet på ekstrakt.

3/7-08 Brygdag:
For første gang siden vores 6. bryg - foregår mæskningen i en fryseboks.
65 % effektivitet, hvilket er helt ok.
En brygdag som begyndte kl 8 - og sluttede kl 19; 2 bryg rigere.