lørdag den 25. oktober 2008

#37 Spirit of Huanlos

Den fik 33 point i bedømmelse til DM2009 i håndbryg. Sendt ind i stærk øl kategorien. Score sheet. Den er siden vi puttede den i flasken faldet med 5 point i fadet.

DM2011: Scorede 41 point. Læs mere her.

Smagning, 24. november 2009:
Barley Wine, batch #37
Aroma: tydelig alkohol, dufter af dadler. Svag oxidering?!
Udseendesvagt pift fra kapslen da den blev åbnet. Farven er lysebrun - og den er noget grumset.
Mundfylde: meget fyldig
Smag: først smager jeg citrus, som bevæger sig over i noget ala grannåle. Eftersmagen er helt mynteagtig. Alkohollen er varm og forbliver behagelig. De næsten 12 % skjules godt. Maltsammensætningen virker balanceret.
Overall: bitterheden er helt i orden, men der skal justeres lidt på humleprofilen, så "grannålene" bliver knap så fremtrædende. Kan ikke huske, at hverken simcoe skulle give den grannålesmag, så det må nok tildeles horizonhumlen.


Smagt: 15. februar 2011:
Aroma: Humle og karamelnoter og alkohol. Lidt brændt karaktér. Må indrømme, at jeg har lidt svært ved at beskrive aromaen. 
Udseende: Helt klar. Brun med et rødligt skær. Hvidt vedholdende skum.
Smag: Alkohol tydelig. Kraftig i både malt og humle bitterhed. Efterlader en sødlig karamelagtig smag i munden, som efterfølges af en bitterhed.
Mundfylde: Let prikkende - CO2 i den lavere ende. Kraftig krop.
Stuff: Smager egentlig fint, men den bliver aldrig super behagelig. Alkohollen er en tand for tydelig - og smager igennem. Der er en kompleks aroma som nok skyldes de sene humletilsætninger og maltkompositionen.
Skulle der ændres noget så skulle det være at få den kraftige alkohol væk.



Opskrift
12B - American Barleywine
OG: 1.115 / est. 1.115)
FG: 1.024 / est. 1.024)
Alkohol: 12,0% alk. pr. vol.
Bitterhed: 134 IBU
Farve: 34 EBC
Effektivitet: 65 %
Volumen brygget: 23 liter

5,500 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett)
2,500 kg Extra Light Dry Extract
1,000 kg Munich II (Weyermann)
0,500 kg Cara-Pils/Dextrine
0,500 kg Caramunich III (Weyermann)
0,450 kg Bryggerens Rørsukker - Extra Light - Økologisk
0,140 kg Special B Malt

65 g Horizon Leaf (11.30 %) i 60 minutter
20 g Amarillo (8.50 %) i 1 minutter
30 g Simcoe (13.00 %) i 1 minutter
50 g Centennial Pellets (8.80 %) i 1 minutter
30 g Centennial Pellets (8.80 %) tørhumle i 7 dage
30 g Simcoe (13.00 %) tørhumle i 7 dage

1.00 items Whirlfloc Tablet

California Ale (WLP001) White Labs

Note 29/3-2009:
Mangler vedvarende bitterhed.

Brygdag:
14:45 Mæsk begyndt
16:00 (?) 6 liter taget ud og koget op til 100 gC (gjort 2 gange)
16:38 Mæsketemperatur ved 76 gC. Skal stå i 10 minutter
16:50 Mash out
16:50 First-Wort-Hopping (Simcoe)
17:41 60 minute hop
18:41 Humle op
18:41 Aroma humle tilføjes - skal bare koges med i 5 minutter

9/11-08 SG målt til 1,038
7/12-08 SG målt til 1,028; Tilsatte gærkage fra #34, da den blev overført til fad.

#36 Juleøllen 2008

Den fik 31 point ved DM2009. Ville selv have givet den 20! Den har en infektion - mugagtig - som ødelægger det meste af den; specielt nydelsen ved at drikke den. Scoresheet.



En øl som kan drikkes til jul. Det er en belgisk dubbel - med en alkoholprocent på ca 7 %.
Opskrift
10E - Dubbel (Belgisk ale)

OG: 1.067
FG: 1.012
Alkohol: 7,2% alk. pr. vol.
Bitterhed: 22 IBU
Farve: 38 EBC
Effektivitet: 68 %


4,810 kg Pilsner (Weyermann)
0,450 kg Munich II (Weyermann)
0,330 kg Dark Belgian Candi Syrup
0,250 kg Muscovado, Light
0,230 kg Amber (Brewferm)
0,230 kg Special B Malt
0,190 kg Caramunich II (Weyermann)
0,100 kg Melanoidin (Weyermann)

40 g Tettnang (4.00 %) i 60 minutter

Abbey Ale (WLP530) White Labs

1.00 items Whirlfloc Tablet


Noter
Fermenteringstemperaturen skal begynde ved 18 gC - som er den samme temperatur, som gæren skal pitches ved. I løbet af en uge skal temperaturen langsomt hæves til 21 gC.

10.13 Mæsk begyndt
11.15 Opvarmning påbegyndt
13:30 Humle tilsat
14.45 Nedkøling begyndt

lørdag den 4. oktober 2008

Opus #35 Diego Part III - Remake (Mørk stærk belgisk ale )

Dette er første gang vi brygger en af vores egne opskrifter mere end een gang. Det er guldvinderen fra 2006 der skal brygges igen. Humlen er dog ikke challenger denne gang men hallertau.

Maj 2009:
Den fik 30 point ved DM i håndbryg 2009. Scoresheet.

15/7-09 Update
Den smager egentlig OK, men det er ikke verdens bedste belgier.
For at prøve noget andet har vi givet de sidste 14 liter der er tilbage i corny'en et Roeselare Blend, som laves af Wyeast. Vi håber det kan give en smule surt til øllet. Ifølge Wyeast hjemmeside finder vi først ud af det on noget tid:
"Aging for up to 18 months is required for full flavor profile and acidity to develop. Will produce a very dry profile due to super-attenuative nature of mixed cultures"
- Wyeast
Så hvis bakterierne virker .. så ender vi nok med en .. keizerlijke oud bruin eller Imperial Old Brown.

Opskrift
10D - Mørk stærk belgisk ale (Belgisk ale)

OG: 1.083
FG: 1.020
Alkohol: 8,2% alk. pr. vol.
Bitterhed: 37 IBU
Farve: 38 EBC
Effektivitet: 64 %


3,600 kg Pilsner (Weyermann)
1,250 kg Pale Malt (Weyermann)
1,000 kg Munich I (Castle Malting)
1,000 kg Vienna Malt - Eco (Weyermann)
0,750 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann)
0,500 kg Muscovado, Light
0,380 kg Caraaroma (Weyermann)
0,330 kg Caramunich II (Weyermann)
0,100 kg Bryggerens Rørsukker - Extra Light - Økologisk
0,000 kg Chocolate Malt Pale (Thomas Fawcett)

48 g Hallertauer Mittelfrueh (3.90 %) i 60 minutter
60 g Hallertauer Mittelfrueh (3.90 %) i 30 minutter
30 g Hallertauer Mittelfrueh (3.90 %) i 15 minutter

Abbey Ale (WLP530) White Labs

1.00 items Whirlfloc Tablet


Noter
I følge opskriften skal der bruges "Belgian Aromatic Malt". Dette er blevet substitueret med "Biscuit Malt"

Brydag:
14:20: Mæsk startet
15:00: 5 liter ud til opvarmning.Steg til 70 gC ved tilbageføring.
15:35: 5 liter ud til opvarmning.
15:44: urt hældt tilbag.Havde temperaturen 85 gC.
15:48: 75 gC i mæsk
16:00: sparging påbegyndt
16:48: sparge slut
16:48: 1 liter urt taget ud til sukkerkogning
16:50: Urt i "let" kog
17:10: Første humle
17:40: Anden humle
17:55: Humle 3+ protafloc
18:05: Chilling begyndt
18:30: chilling slut
18:35: Påbegyndt urt til fermenteringstank
18:55: Urt overført, gær tilført. Urt iltet.

Gæring:
Vi pakkede spandene ind i et tæppe og en dyne, for at kompensere for temperatur udsving, da de skal stå i min (K) stue. Planen var at starte ved en lidt lavere gæringstemperatur (19°C) og så hæve temp. til 22°C over en uges tid. Dette gik dog helt galt, da der trods 19°C i stuen blev målt 26°C på siden af gæringstanken søndag middag (16timer efter gæren var tilsat). Storm og fuld blæs på gæringen. Begge tanke blev flyttet til en åben altandør (12°C udenfor) i 2-3 timer, uden et målbart fald i temp. Da jeg (K) var ved at fryse en kropsdel af, blev der lukket i stuen og tankene blev flyttet til køkkenet med åben altandør (2-3 timer og intet temp. fald).
Så blev begge sat i badekaret - koldt vand (ca. 11°C) og så faldt temp. - mandag morgen 21°C og så stoppede temperatur legen og gær skum blev renest op fra låg og drengene fik en frisk gærlås. Frisk gærlås og optørring mandag aften.
Begge står nu i stuen v. 21°C og snøfter stadigt (21°C på siden) - temp. Hæves til weekenden til 22°C i stuen

7/12-08
Overført øl fra fermenteringsspand til fad; 3 liter på flasker - 7 g pr liter.

Opus #34 Jamil - Mørk stærk belgisk ale (Juleøllen 2009)


Opskrift
10D - Mørk stærk belgisk ale (Belgisk ale)

OG: 1.097
FG: 1.008
Alkohol: 11,7 % alk. pr. vol.
Bitterhed: 30 IBU
Farve: 41 EBC
Effektivitet: 64 %


3,823 kg Pilsner (Weyermann)
2,000 kg Extra Light Dry Extract
1,465 kg Munich I (Castle Malting)
0,485 kg Caramunich II (Weyermann)
0,485 kg Special B Malt
0,480 kg Amber (Brewferm)
0,450 kg Bryggerens Rørsukker - Extra Light - Økologisk
0,248 kg Melanoidin (Weyermann)
0,248 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann)

69,004 g Hallertauer Mittelfrueh (4.00 %) i 60 minutter

Abbey Ale (WLP530) White Labs
Super High Gravity Ale (WLP099) White Labs


Noter
I den oprindelige opskrift skal bruges Aromatic malt. Præcis dette produkt kan vi ikke finde - men beskrivelsen af denne malttype er den samme som belgiske Brewferms Amber; så den bruger vi i stedet.

Brygdag:
10:15: Mæsk startet
11:54: 4,5 l 100 gC urt tilbage i mæsk efter at have været taget ud og kogt op fra 67til 100 gC. Dette var nummer 2 gang.
12:05: Sparger med 78 gC vand
12:35: sparge slut
12:40: koger. Preboil OG: 1063. Tog 2 liter urt ud (af 27,5) som blev brugt til at koge sukker op i.
13:10: Humle
14:10: Køling i gang
17:18: Sukkerblanding (ekstrakt + rørsukker) tilført fermentering. OG: 1097. Ikke langt fra target på 1103. Til gengæld endte vi med en liter mere urt end planlagt.

23/11-08 Tilssatte vi en wlp099 gær
07/12-08 FG måling: 1.021 - Den tilsatte gær fik ned fra de 1.030 til 1.021; faktisk 2 point under planlagt FG.

7/12-08
Overført øl fra fermenteringsspand til fad; 4 liter på flasker - 7 g pr liter.

2/4-09
Skulle have været sendt til DM - men den smager ikke som forventet. En stor del af grunden til det skyldes nok, at den er gæret helt ned til 1.008. Det forklarer hvorfor K's flasker revnede. Den er en del sprittet - og ikke helt drikkelig. Den stilles i kælderen - og så ser vi på det når vi mangler fustagen.
- Den smager ikke inficeret - i hvert fald ikke lacto-inficeret.