lørdag den 28. november 2009

Pladekøler

Vi har længe gerne villet gøre noget ved vores nuværende køleproces, som i dag er en kobberchiller. Problemet med denne chiller er, at den er underdimensioneret i forhold til at køle urten ned omkring de 23 °C. Det skyldes mest sandsynligt, at der ikke er viklinger nok. Et andet problem er, at den kolde hane ikke er koldere end 19  °C (efter noget tid 16 °C).
Vi har også forsøgt med "Jamil"-metoden, som går ud på at pumpe urten rundt under køling: tage urten ud ved hanen i bunden af gryden og så sørge for at der skabes en hvivel når det pumpes tilbage. Teorien er god, for på den måde kan man slippe for at røre i gryden samtidig, da urten bliver presset forbi kobberet. Teori er en ting, men i praksis virkede det ikke for os med den chiller - og resten af vores opsætning.

Vores overvejelser gik så på, at lave en ny og bedre chiller eller købe en pladekøler. Prisforskellen mellem de to løsninger er ikke afgørende. Kravet til en ny køleløsning i forhold til eksisterende er:
1. Køle hurtigere.
2. Ikke kræve vores indblanding.
3. Simpel løsning.

Muligheder:
- Modstrømskøler: besværlig at lave, og samme koncept som pladekøler.
- "Jamil"-chiller: kræver pumpe.
- Pladekøler: minusser er DMS og "trub" som overføres til gærspanden.

Som det fremgår af billedet herunder så valgte vi pladekøleren. DMS må vi se om vi kan finde en løsning på. Eller finde ud af om det faktisk er et problem for os. Cold break vil nu ske i pladekøleren, og dermed lande i gæringsspanden.

Pladekøler i aktion
Billedet herover viser en testopstilling til at måle effekten af vores nyindkøbte pladekøler. Med en indgangstemperatur på ca 92 °C på urtsiden, 19 °C på vandsiden og et flow på ca 0.9 liter/min var udgangstemperaturen på urten lige under 25 °C. Nu skal vi bare have lidt mere erfaring med tingesten.

Opdateret 11/4-2011 Vedrørende minusser for pladekøler:
Både DMS og "trub" er vist kun for "all-grain"-bryg.
Lad mig starte med at fortælle, at ingen af delene i praksis har været et problem for os!

DMS: I sidste ende vil DMS give det endelige øl en aroma/smag af kogte grønsager. DMS opstår hele tiden i (varm) urt - og forsvinder når urten koges. Synes egentlig John Palmer forklarer det lidt bedre end jeg gør her: http://www.howtobrew.com/section4/chapter21-2.html

"Trub:" Protein- og humlerester fra kogning. Sagen er den, at når urt køles hurtigt, så opstår der et "cold-break", som er proteinudskillelse. Jeg ved ikke om det som sådan gør skade på øllet, men vi vil helst undgå at få det med over i gærspanden. Nok mest pga. klarhed for det endelige øl. Bruger man en chiller vil disse proteiner bare ligge i bunden af gryden, og man lader bare være med at tage dem med over. Med kølepladen kommer der noget over, men det bundfælder hurtigt i gæringsspanden.

Denne pladekøler er ok billig, men i dag havde vi nok købt en større. Det skyldes, at temperaturen i min kolde hane er varm (16 °C) og derfor er udvekslingen ikke helt effektiv nok.

2 kommentarer:

  1. Kunne man få en kort forklaring af DMS og "trub"?

    SvarSlet
  2. Har opdateret information om pladekøleren.

    SvarSlet