lørdag den 11. juli 2009

#46 All In - Barley Wine

Det er en "kitchen sink" øl. Skulle have brugt noget malt og noget humle.
Generelt er øllen for sprittet og der er alt for meget ristet karamelsmag, som tager en del af drikkevenligheden.

Opskrift
9A - Barley wine (Stærk øl)
OG: 1.103 / est. 1.110
FG: 1.018 / est. 1.030
Alkohol: 11,2% alk. pr. vol.
Bitterhed: 107 IBU
Farve: 37 EBC
Effektivitet: 64 %
Volumen brygget: 23 liter
 
8,000 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett)
1,000 kg Extra Light Dry Extract
0,820 kg Caramunich III (Weyermann)
0,500 kg Sugar, Table (Sucrose)
0,100 kg Chocolate Malt Pale (Thomas Fawcett)
 
40 gColumbus (14,4, leaf)14.40 %90min
20 gSimcoe 13,513.00 %60min
50 gCentennial8.20 %1min
50 gAmarillo8.20 %1min
25 gChinook 13.913.90 %1min
 
1.00 items Protafloc
 
London Ale (WLP013) White Labs
 
[11/7-09 Brygdag]
Denne øl er brygget for at få ryddet op i malte og humler - som snart ikke er så interessant længere.
OG endte på 1.103
Det er 7 point under forventet ud fra en effektivitet på 70 %. Troede vores nye maltvalse kunne presse effektiviteten lidt i vejret, men det er ikke her vi skal kigge.
Første gang med ny valse; den er cool. Vi blev meget inspirerede da vi så Mads'. Lidt misundelige faktisk. Så sådan en måtte vi have.
Iltpumpe har vi anskaffet os.
Ny lautertun med manifold; fungerer supergodt.

[23/7-09 SG måling]
SG: 1.032
Brix: 15.0

[26/7-09 Omstrikning]
Stikker normalt ikke om, men nu har den været 3 uger i samme spand - og skal nok have et par mere; så det var et godt tidspunkt. En anden grund er, at der var kommet mug i køleskabet, som havde lagt sig på låget. Så det ville jeg have renset. Nu er den stukket om, 1.030-32 oeschle - og flyttet til kælderen

[8/8-2009 Gærtilførsel]
Tilføjet wlp099 for at få den længere ned. Håber på at lande omkring 1.025.

[11/8-2009 SG måling]
Efter gæren (wlp099) var blevet pitchet har der ikke været synlig aktivitet i gærspanden. Tænkte at jeg var kommet til at pitche i den forkerte spand - for den stod og boblede løs.
Men - det var den rigtige; er nu på 1.020. Den alt for søde smag er væk, og den virker godt balanceret, selvom alkohollen er godt der opad, 11 % abv.

[13/08-2009 Smagning]
K var forbi, så han skulle da lige smage på den direkte fra brygspanden. Målte den samtidig, og den var nu på 1.018. Desværre er den ved at gå fra varmende til brændene, og bare disse 2 point har faktisk fjernet den balance der var.

[18/10-2009 Smagning]
Smager stadig meget sprittet - og ikke specielt behageligt. Den får dog lov at leve videre i kælderen noget tid endnu.

[1/4-2010 Tappet på flasker]
Tappet på flasker med den (i skrivende stund) nye BeerGun. Total - geil.

#47 All In - Stout

Dette er en stout brygget på forskellige malte som vi ville have ryddet op i.

Smagt ca. 10 måneder efter brygdag. Rødvinsgær-udgaven:
Aroma: domineret af ristet malt og kaffe. Humlen findes kun i baggrunden.
Udseende: Helt sort med lysebrunt skum. Skummet holder ikke formen længe.
Smag: Ristet, kaffe og med smag af egetræ. Den er lidt oxideret - både med lidt frugt og lidt harkshed. Sidste ikke så lækkert. Bitterheden er balanceret. Eftersmagen er lidt røget.
Mundfylde: Af en imperial stout, så er den lidt let i kroppen. Træet giver lidt ekstra fylde. Den er hverken tyk eller tynd.
Hva så: Smagen virker lidt rodet. Rødvinsgæren har ikke rigig haft den forventede effekt - så træet skulle nok have trukket i rødvin en uges tid. Skal lige overveje om oprydningsøl er tiden værd. Den røgede eftersmag og kaffeduften skal fremhæves som noget der virker.


Opskrift
13F - Imperial Stout (Stout)
OG: 1.090
FG: 1.023
Alkohol: 8,8% alk. pr. vol.
Bitterhed: 95 IBU
Farve: 108 EBC
Effektivitet: 63 %

5,000 kg Pilsner (Weyermann)
1,000 kg Smoked Malt (Weyermann)
1,000 kg Muscovado, Dark
0,500 kg Carafa Special I (Weyermann)
0,350 kg Oats, Malted (Thomas Fawcett)
0,310 kg Amber (Brewferm)
0,250 kg Brown Malt
0,230 kg Biscuit Malt (Brewferm)
0,200 kg Cara-Pils/Dextrine
0,190 kg Roasted Barley (Thomas Fawcett)
0,120 kg Vienna Malt - Øko (Weyermann)
0,100 kg Amber (Fawcett)
0,100 kg Caraaroma (Weyermann)
0,100 kg Carafa III (Weyermann)
0,100 kg Melanoidin (Weyermann)
0,080 kg Munich II (Weyermann)
0,060 kg Caramel/Crystal Malt 250 (Fawcett Dark Crystal)

15 g Chinook 13.9 (13.90 %) i 60 minutter
50 g Fuggles (4.50 %) i 60 minutter
10 g Simcoe 13,5 (13.00 %) i 60 minutter
14 g Horizon Leaf (9.90 %) i 60 minutter
20 g Fuggles (4.50 %) i 10 minutter
20 g Cascade Pellets (5.80 %) i 10 minutter
25 g Goldings, East Kent (5.9, leaf) (5.90 %) i 10 minutter
15 g Fuggles (4.50 %) i 1 minutter
20 g Cascade Pellets (5.80 %) i 1 minutter
25 g Goldings, East Kent (5.9, leaf) (5.90 %) i 1 minutter

Safale US 05 (US-05) DCL Yeast
Lalvin 71B-1122 (71B-1122) Lallemand - Lalvin

1.00 items Protafloc
25.00 gm Oak Chips

[11/7-09 Brygdag]
OG endte på 1.073. Der skal stadig 1 kg sukker i.

[20/7-09 Omstikning]
Måling SG 1,028.
Brygget blev delt i to gange 10 liter. I 10 har vi kommet 25 g fransk eg, som har ligget i Laphroaig (whisky) i ca. en uge.
Den anden har fået en portion vingær (Lalvin 71B-1122).
Begge fik 500 g sukker (delt mørk og lys muscovado). De er nu sat ned i kælderen, hvor der er 21 gr.C.

[8/8-2009 Kegget]
FG: 1.023
Hældt på 2 x 9 liters fade.
Kraftig smag af chocolade -og roasted malt

[12/9-2009 Smagning]
K og jeg smagte en flaske som var tappet for sig selv; en med rødvingsgær. Kompleks øl med frugter i næsen og rist i smagen. Alkohollen er helt sikkert til stede, men på den helt rigtige måde. Masser af fylde. Den er allerede drikkeklar - så nu må vi hellere finde en dato til at få tappet det hele på flasker.
Glæder os til at smage den sammen med dens tvilling som har lagret med træ.

[4/10-2009 8 liter flasket]
Det ene fad med eg blev flasket. Endte med 16 flasker. Havde noget bøvl med trykket; er stadig ved at finde helt ud af hvordan jeg bedst får øl fra keg til flaske. Teorien er klar - det er bare det praktiske der halter lidt.

[18/10-2009 8 liter flasket - rødvinsgæren]
Det sidste af denne stout blev flasket. Endte med 8 liter i halv-liters flasker.

lørdag den 4. juli 2009

Køleskab

Vi kan nu endelig få lidt bedre styr på vores gæringstemperatur.
Udstyr-1
Billedet viser to gæringsspande oven på hinanden. Det er i øvrigt batches #46 og #47