lørdag den 26. september 2009

#52 American Brown Ale - Moose Drool

Opskrift
10C - American Brown Ale (American Ale)
OG: 1.052 / est. 1.052
FG: 1.012 / est. 1.013
Alkohol: 5,2% alk. pr. vol.
Bitterhed: 35 IBU
Farve: 40 EBC
Effektivitet: 70 %
 
4,200 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett)
0,560 kg Diastatic (Weyermann)
0,320 kg Caramunich III (Weyermann)
0,230 kg Cara Crystal Malt - 120 (Brewferm)
0,140 kg Carafa I
0,030 kg Carafa III
 
50 g Goldings, East Kent (5.9, leaf) (5.60 %) i 60 minutter
20 g Williamette (5.40 %) i 10 minutter
30 g Liberty (4.90 %) i 0 minutter
 
English Ale (WLP002) White Labs
 
Kloning af Moose Drool som brygges af Big Sky Brewing.
Opskriften kommer fra showet "Can You Brew It": http://thebrewingnetwork.com/shows/482
http://www.thebrewingnetwork.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=13046&start=30



26/9-2009 Brygdag
I den oprindelige opskrift bruges 550 g Caramel Malt 70 °L. Nu kan jeg ikke finde 140 EBC almindelig karamel - så det er blevet en blanding af crystal (120 EBC) og Caramunich III (EBC 150).

3/10-2009 måling
SG målte 1.013; den er done. Ganske klar, men har fået lidt klaringsmiddel for at få de sidste rester ud.

10/10-2009 Kegget
FG: 1.012. Den er meget klar. I forhold til forrige moose drool klon er humlen mere fremtræden, selvom den stadig er maltdomineret.

#51 American Brown Ale - Janet's Brown Ale

Opskrift
10C - American Brown Ale (American Ale)
OG: 1.066 / est. 1.066
FG: 1.014 / est. 1.016
Alkohol: 6,8% alk. pr. vol.
Bitterhed: 61 IBU
Farve: 41 EBC
Effektivitet: 68 %
Volumen brygget: 23 liter
5,200 kg Pale Malt, Maris Otter
0,533 kg Caraamber (Weyermann)
0,530 kg Cara-Pils/Dextrine
0,500 kg Wheat Malt, Ger
0,230 kg Carafa I
0,100 kg Sugar, Table (Sucrose)
30 gWilliamette5.50 %60min (mæsk)
20 gNorthern Brewer8.40 %30min (mæsk)
45 gNorthern Brewer8.40 %60min
25 gNorthern Brewer8.40 %15min
40 gCascade7.60 %10min
40 gCentennial11.70 %0min
60 gCentennial11.70 %7dages tørhumle
1.00 items Protafloc
Safale US 05 (US-05) DCL Yeast
Denne opskrift findes i bogen Brewing Classic Styles og er ligeledes udgivet i magasinet Brew Your Own. Oprindeligt hedder den Janet's Brown Ale. Det er en brown ale lidt over kanten af, hvad stilguiden anbefaler. Vi brygger den for at have lidt til skabet ....

26/9-2009 Brygdag
I forhold til den oprindelige opskrift har vi følgende ændringer:
I mæsk brugte vi willamette i stedet for northern brewer. Vi løb tør for cascade, så i stedet brugte vi centennial til ved flame out.
Lidt sukker kom i for at få OG op til target på 1.066.

3/10-2009 måling og tørhumling
SG er på 1.017. I forhold til #52 er den ganske uklar. Der er mere humle i denne, men ellers er erfaringen at wlp002 (og wlp007) gærer hurtigt og giver klar øl.
Har tilsat 60 g humle i sok. 40 g centennial, 10 g amarillo og 10 g liberty.

10/10-2009 Omstukket
Omstukket og tilsat klaringsmiddel. Sat i køleskab for at "crashe". FG: 1.017. Meget uklar. Smager stadig en del af gær; sådan helt bagegærsagtig.

18/10-2009 Kegget
Kommet på 2 x 9 liters keg

31/10-2009 Inficereret
Tja .. øv. Den er inficeret. Masser af diacetyl i næsen, og en lugt af yoghurt. Infektionen smager laktisk.
3/5-2010 Rettelse Inficereret
Den var ikke inficeret - men der var udviklet sindsygt meget diacetyl. I løbet af fire-fem måneder forsvandt diacetylen ... desværre også smagen. Har desværre ikke så gode noter til, hvilken temperatur den har gæret ved.

#50 American Amber Ale

Den er blevet mere bitter end vi oprindeligt ønskede. Det er skiftet fra humlen horizon til magnum som har gjort det. 15-20 g i stedet for 30 g vil være mere passende for denne øl. Det bliver ikke den vi tager med til NB.

Opskrift
10B - American Amber Ale (American Ale)
OG: 1.065 / est. 1.065
FG: 1.016 / est. 1.015
Alkohol: 6,4% alk. pr. vol.
Bitterhed: 56 IBU
Farve: 31 EBC
Effektivitet: 63 %
Volumen brygget: 26 liter
 
5,500 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett)
0,750 kg Extra Light Dry Extract
0,450 kg Caraamber (Weyermann)
0,450 kg Munich I (Weyermann)
0,230 kg Biscuit Malt (Brewferm)
0,230 kg Caramel/Crystal Malt 250 (Fawscett Dark Crystal)
0,090 kg Chocolate Malt Pale (Thomas Fawcett)
 
30 gMagnum14.00 %60min
30 gCascade7.60 %10min
30 gCentennial11.70 %10min
35 gCentennial11.70 %0min
30 gCascade7.60 %0min
 
1.00 items Protafloc
 
Safale US 05 (US-05) DCL Yeast
 
Denne øl skal præsenteres til ølsymposium på Nørrebro Bryghus den 17, november 2009 sammen med 4-5 andre håndbryg.

26/9-2009 Brygdag
Efter mæsk varmet lidt op og overført til lautertun. Vand i spargetank 79 gC.
4,5cm fra kant af gammel gryde. 3L urt tilbage da vi stoppede urt udløb. De 155gr humle vejede 2213gr minus skål dvs. ca 2kg urt eller 1,3L/100gr humle.
Tilsat maltekstrakt for at ramme target OG på 1.066.

27/9-2009 Gæring
I forbindelse med at vi er begyndt at styre gæringstemperaturen aktivt i køleskab er vi løbet ind i, hvad vi mener, en mindre uheldighed, nemlig langsom start på gæringen. Det vi først gjorde var at vente med at pitche gæren til temperaturen var faldet til 19 gC, hviket medførte en langsom start.
Denne gang valgte vi at pitche gæren ved omkring 22-23 gC og vente med at køle til der er tydelig gang i gæreingen. Her til morgen viste termostaten, at temperaturen var 22 gC og der var allerede synlige tegn på gæring. Jeg tændte for køleskabet, og nu her 6 timer senere, er temperaturen allerede faldet til 19,3 gC, og der er stadigt godt gang i gæringen. Så det ser ud til at passe hvad Mr. White skriver på sine rør, at man skal vente med at køle øllet ned til gæringen er kommet i gang. Det virker som en praksis vi bør følge.

3/10-2009 Måling
SG målt til 1.020, hvilket stadig er for højt, og vil gøre øllen for sød.
Har givet den 2 dråber enzymer (glucoseamylase).

10/10-2009 Omstukket
Omstukket og tilsat klaringsmiddel. Sat i køleskab for at "crashe". FG: 1.014. Stadig meget uklar. Den har den ønskede smag af humle og malt.

18/10-2009 Kegget
Kegget 1 x 9 liter og 1 x 8 liter.

lørdag den 12. september 2009

#49 Yeti Imperial Stout

Opskrift
13F - Imperial Stout (Stout)
OG: 1.091 / est. 1.090
FG: 1.016 / est. 1.018
Alkohol: 9,8% alk. pr. vol.
Bitterhed: 84 IBU
Farve: 128 EBC
Effektivitet: 68 %
Volumen brygget: 23 liter
 
6,000 kg Pale Malt (Weyermann)
1,000 kg Extra Light Dry Extract
0,557 kg Flaked Wheat, Brewferm
0,545 kg Caramel/Crystal Malt 250 (Fawcett Dark Crystal)
0,412 kg Carafa I
0,412 kg Carafa III
0,339 kg Roasted Barley (Thomas Fawcett)
 
41 gChinook12.00 %60min
25 gCentennial7.40 %5min
25 gChinook12.00 %30min
25 gCentennial7.40 %15min
 
1.00 items Protafloc
 
Safale US 05 (US-05) DCL Yeast
 
I den oprindelige klonopskift bruges "flaked rye". Da vi ikke har kunnet finde det, har vi i stedet brugt "flaked wheat".
I følge opskriften fra BYO er OG/FG: 1.090/1.018

12/9-2009 Brygdag
Ikke meget at notere andet end OG på 1.091

26/9-2009 SG + omstikning
Målt til 1.030. Flytter fra køleskab, hvor der er 18.5 gC til stue, hvor der ca er 20-23 gC. Vi vil forsøge at gøre gæren aktiv igen.
Øllet er ligeledes blevet stukket om. Mistede 2 liter ved omstikning.
Lugter meget af bagegær.

4/10-2009 SG
Tilsat ca 500 ml gær (wlp099) som har været startet på det der svarer til 1/4 rør. WLP099 har vi oplevet kan være ganske effektiv.

5/10-2009 SG + glucoseamylase
Gæren har ikke rykket den overhovedet, stadig 1.030. Tilsat 5 dråber glucoseamylase (enymer).

15/11-2009 Kegget
FG: 1.016. Der var en gærrester i bunden af gærspanden som bevis for at øllet faktisk har smidt 14 point over 1,5 måned.
9 liter kegget + 9 liter kegget med 25 g fransk medium eg. Desuden 2 x 1 liter på flaske med 5 g sukker i hver.
Bagegærslugten er helt forsvundet. Tydelig bitterhed fra chinookhumlen. Ikke sprittet trods den er tæt på de 10 %, men mangler måske lidt fylde. Glæder mig til at smage den op mod originalen.

#48 Old Rasputin Imperial Stout

DM2011: Scorede 33 point. Total skuffelse. Bed...
Link til score sheet.

Se vores lange tudeforklaring her

Opskrift
13F - Imperial Stout (Stout)
OG: 1.094 / est. 1.091
FG: 1.023 / est. 1.022
Alkohol: 9,3% alk. pr. vol.
Bitterhed: 84 IBU
Farve: 77 EBC
Effektivitet: 77 %
6,500 kg Pale Malt (Weyermann)
0,544 kg Caraamber (Weyermann)
0,544 kg Caramel/Crystal Malt 250 (Fawcett Dark Crystal)
0,500 kg Extra Light Dry Extract
0,278 kg Carafa I
0,278 kg Brown Malt
0,133 kg Roasted Barley (Thomas Fawcett)
130 g Cluster (5.40 %) i 60 minutter
35 g Centennial (8.20 %) i 2 minutter
30 g Northern Brewer 10,53 % (10.50 %) i 2 minutter
Safale US 05 (US-05) DCL Yeast
1.00 items Protafloc
I følge opskriften fra BYO er OG/FG: 1.091/1.022

12/9-2009 Brygdag
OG på 1.094. Effektivitet på 77 % er overraskende. Vi har ligget på ca 65 % i lang tid. Vi valsede også meget fint denne gang.

26/9-2009 SG
Målt til 1.027. Flytter fra køleskab, hvor der er 18.5 gC til stue, hvor der ca er 20-23 gC. Vi vil forsøge at gøre gæren aktiv igen.
Øllet er ligeledes blevet stukket om. Mistede 3 liter ved omstikning. Der er nu 18 liter tilbage.
Lugter meget af bagegær.

4/10-2009 SG
Tilsat ca 500 ml gær (wlp099) som har været startet på det der svarer til 1/4 rør. WLP099 har vi oplevet kan være ganske effektiv.

5/10-2009 Gravity reading
SG målt til 1.026. Sidst var den 1.027, skyldes nok den nye gærstarter :-)
Denne får ikke enzymer, da den er så tæt på final gravity; men den må da gerne af sig selv komme ned på 1.022-23.

5/10-2009 Glucose amylase
Efter pres fra K har jeg tilsat 2 dråber glucose amylase (enzymer).

18/10-2009 Kegget
2 x 9 liter kegget.