søndag den 6. juni 2010

#62 Pliny the Elder ver. 2

Batch #56 var en klon af Pliny the Elder, men der var et par ting som skal rettes op i forhold til den opskrift. Vigtigts er understregningen af humlen - som vi forsøger at tydeliggøre ved at tilsætte kalciumsulfat. Som en anden ting ændrer vi lidt i maltsammensætningen ved bruge mindre dextrinmalt, som bør få øllet til at gære lidt længere ned. Mæsker med pH på 5.2 og koger med pH på 5.0.

Gæring er tænkt til at være 18 °C for at holde estere nede. Starteren kan næsten ikke blive for stor.
Efter en uge kommer vi humlen direkte i primær. To uger efter stikker vi øllet over i ny gæringsspand, hvor vi kommer klaringsmiddel i. Her kan den stå en uges tid. Overføres til fad hvor den tryksættes så den får en CO2-volume på 2,8.

Snak om champagnegær og tydelige estere viste sig at være tæt på ligegyldigt: for det første var esterne ikke så tydelige, at de bar smagen, og mht champagnegær - tja, så kunne vi ikke nå det, for den skulle drikkes allerede skt. hans aften; 17 dage efter brygdag. Hvor vores red ale Broomstrick Rider ikke var videre interessant - så blev de 10 liter double IPA drukket. Den var også ganske udmærket. Ønsket om at nå 1.012 nåede vi ikke, men tæt nok (1.016) uden, at den blev for maltdominerende.

Opskrift
14C - Imperial IPA (India Pale Ale (IPA))
OG: 1.082 / est. 1.083
FG: 1.016 / est. 1.012
Alkohol: 8,6% alk. pr. vol.
Bitterhed: 209 IBU
Farve: 15 EBC
Effektivitet: 69 %
Volumen brygget: 25 liter
6,000 kg Pale Malt
1,000 kg Diastatic Malt
0,500 kg Extra Light Dry Extract
0,500 kg Corn Sugar (Dextrose)
0,250 kg Pale Crystal
0,250 kg Wheat Malt, Pale
0,200 kg Cara-Pils/Dextrine
40 gChinook11.40 %60min (mæsk)
75 gWarrior15.00 %90min
20 gChinook11.40 %90min
30 gSimcoe12.20 %45min
25 gColumbus14.20 %30min
50 gCentennial11.50 %0min
25 gSimcoe12.20 %0min
50 gSimcoe12.20 %14dages tørhumle
75 gColumbus14.20 %14dages tørhumle
50 gCentennial11.50 %14dages tørhumle
2.00 gm Gypsum (Calcium Sulfate)
Dry English Ale (WLP007) White Labs
[6/6-2010 Brygdag]
Under kogning blev pH justeret til 5.0 med mælkesyre.
Vand er justeret med kalciumsulfat og kogning dagen før. Brix 20,2 -> OG 1.082.
20 liter endte i gæringspanden. Humle er tørstigt!
Sat i køleskab 23 gC. Gær tilsat. Køleskab tændt.

[10/6-2010 Tilsat humle]
Har tilsat Columbus, simcoe og centennial. OK - var for for doven til at stikke om, så det røg oveni primærgæringen.
Aromaen er p.t. ikke vanvittig humlet. Gæringstemperaturen har været alt for høj i forhold til planlagt - da enten køleskabet (ja, det er gammet) ikke virker så godt længere eller fordi der rent faktisk udvikles meget varme under gæringen. Pointen er, at temperaturen var 22,5 gC under stormgæring. Det har givet lidt for tydelige estere samt noget alkohol i næsen.
SG er 1.022. Vi havde forventet at den ville være kommet længere ned på nuværende tidspunkt. Har bestilt champagnegær; vi får se om det bliver nødvendigt at putte det i.

#61 Belgisk Pale Ale

Vi har en plan med denne øl .... men indtil videre er det bare en pale ale.
Og planen var, at dette skal være vores første frugtøl. To (eller var det fire) kg solbær har den fået, hvilket svarer til 100 g solbær pr liter.




Opskrift
16B - Belgian Pale Ale
OG: 1.048
FG: 1.008
Alkohol: 5,2% alk. pr. vol.
Bitterhed: 30 IBU
Farve: 14 EBC
Effektivitet: 67 %
Volumen brygget: 23 liter
4,500 kg Pilsner
0,500 kg Carahell (Weyermann)
0,200 kg Caramunich II
0,100 kg Cara-Pils/Dextrine
0,000 kg Sugar, Table (Sucrose)
85 gBobek3.00 %60min
20 gBobek3.00 %0min
Bastogne Belgian Ale (WLP510) White Labs
Orval (-)
[6/6-2010 Brygdag]
Brix: 12.4 -> OG 1.048

[14/6-2010 Omstukket og tilsat "anden gæring"]
Det meste af en Orval (tappet den 4/1-2010) blev hældt i gæringsflaske. "Det meste"; fordi da jeg åbnede flasken - sprøjtede den som en teenagedreng på Playboy Mansion. SG målt til 1.010 med hydrometer. Den virker en smule mørkere end jeg havde troet den ville blive; men når den nu har stået sommeren over i kælderen og er klaret - så kan det være at farven er som den skal være.

[18/8-10 Smagning]
Udseende: Helt klar.
Aroma: Svedig andemås.
Smag: Korn og brett
Ikke nogen fantastisk spændende pale ale, og aromaen gav den ikke mange plusser.
Vi har besluttet at brygget skal deles i to hvor hver del får henholdsvis solbær og kirsebær.

[9/10-10 Frugt tilsat]
Kenni skaffede frugt på Fyn.
Så der er kommet fire kg solbær i.
Desuden kom der en omgang WYeast lambikblend i (3278).