Gæring er tænkt til at være 18 °C for at holde estere nede. Starteren kan næsten ikke blive for stor.
Efter en uge kommer vi humlen direkte i primær. To uger efter stikker vi øllet over i ny gæringsspand, hvor vi kommer klaringsmiddel i. Her kan den stå en uges tid. Overføres til fad hvor den tryksættes så den får en CO2-volume på 2,8.
Snak om champagnegær og tydelige estere viste sig at være tæt på ligegyldigt: for det første var esterne ikke så tydelige, at de bar smagen, og mht champagnegær - tja, så kunne vi ikke nå det, for den skulle drikkes allerede skt. hans aften; 17 dage efter brygdag. Hvor vores red ale Broomstrick Rider ikke var videre interessant - så blev de 10 liter double IPA drukket. Den var også ganske udmærket. Ønsket om at nå 1.012 nåede vi ikke, men tæt nok (1.016) uden, at den blev for maltdominerende.
Opskrift | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
14C - Imperial IPA (India Pale Ale (IPA)) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
OG: 1.082 / est. 1.083 FG: 1.016 / est. 1.012 Alkohol: 8,6% alk. pr. vol. Bitterhed: 209 IBU Farve: 15 EBC Effektivitet: 69 % Volumen brygget: 25 liter | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
6,000 kg Pale Malt 1,000 kg Diastatic Malt 0,500 kg Extra Light Dry Extract 0,500 kg Corn Sugar (Dextrose) 0,250 kg Pale Crystal 0,250 kg Wheat Malt, Pale 0,200 kg Cara-Pils/Dextrine | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.00 gm Gypsum (Calcium Sulfate) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dry English Ale (WLP007) White Labs | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
[6/6-2010 Brygdag] Under kogning blev pH justeret til 5.0 med mælkesyre. Vand er justeret med kalciumsulfat og kogning dagen før. Brix 20,2 -> OG 1.082. 20 liter endte i gæringspanden. Humle er tørstigt! Sat i køleskab 23 gC. Gær tilsat. Køleskab tændt. [10/6-2010 Tilsat humle] Har tilsat Columbus, simcoe og centennial. OK - var for for doven til at stikke om, så det røg oveni primærgæringen. Aromaen er p.t. ikke vanvittig humlet. Gæringstemperaturen har været alt for høj i forhold til planlagt - da enten køleskabet (ja, det er gammet) ikke virker så godt længere eller fordi der rent faktisk udvikles meget varme under gæringen. Pointen er, at temperaturen var 22,5 gC under stormgæring. Det har givet lidt for tydelige estere samt noget alkohol i næsen. SG er 1.022. Vi havde forventet at den ville være kommet længere ned på nuværende tidspunkt. Har bestilt champagnegær; vi får se om det bliver nødvendigt at putte det i. |