Opskrift | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
OG: 1.092 FG: 1.022 Alkohol: 9,2% alk. pr. vol. Bitterhed: 106 IBU (Tinseth) Farve: 36 EBC Effektivitet: 71 % Volumen brygget: 25 liter | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
6,000 kg Pale Malt 3,000 kg Diastatic Malt 1,300 kg Caramunich III | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Safale US 05 (US-05) DCL Yeast | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
[27/2-2011 Brygdag] Samme mæsk som #68a. Der er brugt cascade og centennial i stedet columbus. Desuden er der tilsat 10 g humle hvert femte minut fra 85 til femte minut før flame-out. [12/3-2011 Kegget] FG: 1.022. Et stykke ned til 1.015 som var ønsket, men gæren kan vist ikke mere. Mangler tørhumling. 4 liter smidt ud. [19/3-2011 Stukket om på spand og tørhumlet] [26/3-2011 Stukket om på fad] Den har slet ikke den forventede citrus aroma. Den er meget mere jordagtig og leder tankerne hen på engelske humletyper. Aromaen minder om den smag der var i vores vandeksperiment i sommers (2010). Og det eksperiment fejlede stort set pga. denne aroma som skar igennem det hele. |
Egentlig vil vi helst spille bingo - svensk bingo
for at være helt præcise. Men der er så mange
regler at lære - og det virker så svært.
I stedet bruger vi vores fritid på at vande
malt og humle.
Send en mail
søndag den 27. februar 2011
#68b 85 minutes
Dogfish Head laver øl som tilsættes humle kontinuert gennem kogningen. Det tilfører øllen noget helt specielt. Vi har valgt at humle denne øl med cascade og centennial - og gennem kogningen tilsættes humle hvert femte minut. På grund af tidsmangel har vi ikke nået at lave et aggregat som kunne automatisere processen, så vi har måttet tilsætte humlen manuelt.
lørdag den 26. februar 2011
#68a Imperial Red
Denne øl er meget inspireret af Hog Heaven fra Avery. Averys starter ved 1.085 og slutter ved 1.015. Det kræver noget af sin gær og sin urt. Derfor har vi planlagt et langt mæskeforløb startende fra 50 °C til 65 °C - og herefter mashout. Desuden bruges to poser us-05 per batch.
Vi laver 50 liter urt i alt fordelt på to opskrifter: denne og #68b.
Vi laver 50 liter urt i alt fordelt på to opskrifter: denne og #68b.
Opskrift | ||||||||||||||||||||
OG: 1.089 FG: 1.022 Alkohol: 8,8% alk. pr. vol. Bitterhed: 102 IBU (Tinseth) Farve: 36 EBC Effektivitet: 69 % Volumen brygget: 25 liter | ||||||||||||||||||||
6,000 kg Pale Malt 3,000 kg Diastatic Malt 1,300 kg Caramunich III | ||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||
Safale US 05 (US-05) DCL Yeast | ||||||||||||||||||||
26/2-2011 Brygdag Der er blevet brugt 1.3 kg karamelmalt for hver af de to 25 liter bryg, men det var en blanding af cara munich I, cara munich III, cara wheat og belgisk cara crystal. Ja; der skulle ryddes lidt op. Startet mæsk ved ca 50 gC. Skulle så hæve temperaturen til 65 gC - og det skete også .. henover to timer. En time senere igen var vi klar til mash-out. Urt fordelt i to gryder. Lidt højere effektivitet end forventet; 69 % mod 66 % - og dermed lidt højere urtstyrke end de forventede 1.086. pH under mæsk 5.1 - og holdt helt igennem til kogning. Kølet til 18 gC og gær pichet. To brev er pitchet. 3/3-2011 Måling Seks dage efter gæren blev pitched måler den 1.022. Lugter af bagegær, men det har vi oplevet så mange gange før med US-05. Der er en tydelig alkohol, og bitterheden er fast. 12/3-2011 Stukket om og tørhumle tilsat FG: 1.022. Samme som 68b. 170 g columbus tlsat tørhumling. 19/3-2011 Nu har den tørhumlet en uges tid - og den er blevet stukket om på et fad. FG stadig 1.022. Den smager meget bitter. 20/3-2011 Filtreret med 2-7 mikron filterpads. Fumlede lidt - så der smuttede lidt over en liter :-) endte med ca 18 liter i fustage. |
søndag den 6. februar 2011
#67 Pliny the Elder ver. 3
Så er det tid til mere double IPA. Endnu et forsøg på at få den fantastiske smag som findes i Pliny the Elder fra Russian River.
Vi vil meget gerne have en tør øl med en god portion bitterhed. Vi har brugt en anden opskrift end de to tidligere gange. Mads ledte os hen til denne opskrift på Fred du Jours hjemmeside.
Kunne du helt vildt godt tænke dig at smage denne øl - så har du muligheden på årets ølfestival 2011.
Se i stedet #70.
Vi har prøvet vores nye filtreringstingest for første gang - kan du se forskel:
DM2011: Scorede 37 point. Ganske fint taget i betragtning, at den på bedømmelsestidspunktet har været tre måneder gammel. Den her øl egner sig slet ikke til at blive så gammel, så vi synes den har fået en pæn behandling.
Link til score sheet.
Vi vil meget gerne have en tør øl med en god portion bitterhed. Vi har brugt en anden opskrift end de to tidligere gange. Mads ledte os hen til denne opskrift på Fred du Jours hjemmeside.
Se i stedet #70.
Vi har prøvet vores nye filtreringstingest for første gang - kan du se forskel:
DM2011: Scorede 37 point. Ganske fint taget i betragtning, at den på bedømmelsestidspunktet har været tre måneder gammel. Den her øl egner sig slet ikke til at blive så gammel, så vi synes den har fået en pæn behandling.
Link til score sheet.
Opskrift | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
OG: 1.068 FG: 1.010 Alkohol: 7,6% alk. pr. vol. Bitterhed: 162 IBU (Tinseth) Farve: 14 EBC Effektivitet: 67 % Volumen brygget: 25 liter | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5,000 kg Pale Malt 1,750 kg Diastatic Malt 0,400 kg Corn Sugar (Dextrose) 0,300 kg Cara-Pils/Dextrine 0,300 kg Caramel/Crystal Malt 60-80 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
8.00 gm Gypsum (Calcium Sulfate) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dry English Ale (WLP007) White Labs | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
[6/2-2011 Brygdag] Lidt under OG end forventet. Ramte 1.068 i stedet for 1.070. Vi ar lavet 2 x 25 liter. Mæsketemperaturen var tænkt til 65 gC, men på grund af manglende kendskab til setup - så mæskede vi tættere på 70 gC. Det har nok haft en indflydelse på den endelige FG. Efter mæsk fordelte vi den samlede urt i to gryder - så de havde samme OG. Det ramte vi plus/minus et point. Vi har antaget, at de begge landede på 1.068 g/l. Efter kogning lod vi urten stå i 15 minutter inden vi begyndte at køle. Sat til gæring i to spande. Spand 1: urt som har kogt uden humleposer Spand 2: urt som har kogt i humleposer [10/2-2011 måling] Spand 1: 1.020; øllet var grumset og bitterheden ikke markant. Spand 2: 1.016; en del klarere end spand 1. Bitterhed lidt mere tydelig. Venter et par dage med at begynde tørhumling. [13/2-2011 tørhumling begyndt] Spand 1: 1.017; (nederste) Spand 2: 1.014; (øverste) Har sat temperaturen op til 21 gC i håb om, at det ikke er for sent at gæren kan spise bare en smule mere sukker, hvis det da er der. [22/2-2011 Sidste tørhumle] 7 g af følgende humle er blevet tilsat hver spand: columbus, centennial og simcoe. FG (for den ene): 1.010, giver alk på 7,6 FG (den den anden) : 1.014, giver alk på 7,1 [26/2-2011 Kegget] Først blev øllet flyttet fra gæringsspand til midlertidigt keg. Herfra blev øllet trykket ud af kegget og gennem et filtreringssystem, til det rensede øl landede i et nyt fad. Resultatet var meget klar øl. Den ene fad indeholder ca 15 liter og det andet 17 liter øl. |
Etiketter:
DM2011,
Imperial IPA,
WLP007
Abonner på:
Opslag (Atom)