mandag den 20. juni 2011

Ølfestival i Valby 2011

Ølfestivallen afholdtes 26.-28. maj 2011 - og vi havde en vagt fredag (27.) fra 14-17. Uden at lyve kan det siges, at der ikke var meget gang i det på det tidspunkt. Vi serverede en double ipa (Humlebid) og en barley wine (Pauseøl) - og der blev taget ca. halvdelen af hver.

Robert skænker en lille fad (tja - det er de jo alle egentlig) af Humlebid - vores double ipa.



Som det måske kan ses af billedet herover - så havde vi lavet et par plakater til at hive folk ind i biksen. Ved ikke rigtig om det virkede, men funny var det. Her er de gengivet:
Den rigtige ølfestival begynder når de betalende gæster bliver bedt om at forlade hallen. Så er det muigt at daffe omkring om småsnakke med store og små - og få en fandens masse øllebajere.

Julle og Mads lavede et flot interview med Tobias fra To Øl. Det må komme en anden god gang.

Lidt klip sat sammen:


Ses næste år - det er jo sjovt, og passer man ikke på så bliver man fuld af det.

torsdag den 2. juni 2011

#71 Skt Hans

Det her er vores første forsøg på at lave en hop burst pale ale. Wooot ??? That's right! En øl, hvor der kun koges humle de sidste 15 minutter. Tanken er at få en masse humlearoma og kun begrænset bitterhed. Vi forsøger at ramme en alkoholstyrke på danmarkstandarden - nemlig 4,6 % alkohol per volumen.

Det er planen, at den skal på Julles haner til skt hans.

Det er en simpel øl - og bliver den bare nogenlunde, så forsøger vi med noget tilsvarende bare som ekstraktbryg.

Så er øllet gæret ned til ønsket massefylde: 1.010 g/ml, hvilket giver en beregnet alholprocent på 4,8 % alk vol:

Billedet til venstre er en måling otte dage gammel. Til højre er lige efter filtrering. Filtreringen var måske slet ikke nødvendig eftersom den var blevet ganske klar af at have stået i køleskab ved 2 °C i lidt over en uge.


23. juni 2011, Skt Hans: Den oprindelige bitterhed som var ganske tydelig var meget aftaget på nuværende tidspunkt. K hørte på NHC 2011 i et indlæg om humle, at late-hopping gør, at isometriseringen af humle ikke er så slagkraftig som ved et 60 min kog - så bitterheden falder hurtigt ud af øllen. Det passer meget godt med vores erfaring her. I starten har den vel haft en IBU på ca 40-42 og i dag har den maks været 25 IBU.
Den havde en tydelig, men ikke kraftig humlearoma og smag. Cara-pils må godt fordobles til 200 g, da en smule mere krop ville klæde den. En anden gang vil vi nok ikke lave en ren late-hop, men sørge for at 20 IBU stammer fra et 60 mins kog, for at bevare bitterheden noget længere.

Opskrift
OG: 1.047
FG: 1.010
Alkohol: 4,8% alk. pr. vol.
Bitterhed: 38 IBU (Tinseth)
Farve: 12 EBC
Effektivitet: 62 %
Volumen efter kogning:  23 liter
4,800 kg Pale Malt, Maris Otter
0,500 kg Munich I
0,100 kg Cara-Pils/Dextrine
0,100 kg Carared
25 gCentennial10,8 %15min
25 gSimcoe12,2 %15min
50 gCascade7,0 %5min
50 gCascade7,0 %0min
50 gCentennial11,0 %5dages tørhumle
24 gCentennial11,5 %3dages tørhumle
Safale American (US-05) DCL Yeast
2/6-2011 Brygdag. Lavet lidt anderledes end de sidste par gange ved at vi ikke har brugt pumpe under mæsk og vi har ikke rørt i det efter vand og malt var blevet blandet sammen. Ganske afslappet dag. Det er vist også sidste gang vi bruger vores el-gryde som vi købte hos Lund for snart fem år siden. Den har tjent os godt, men den laver ikke et så kraftigt kog som den gjorde en gang.
Til det her bryg har vi brugt malt- og humlerester som er blevet tilover fra alle vores seneste Pliny'er.
Ca 25 liter vand blev kogt med en teskefuld kalciumsulfat dagen før for at fælde kalk ud af vores hårde vand. OG er landet lidt under forventet. Om det skyldes, at effektiviteten virkelig har været nede omkring de 62 % eller der faktisk ikke var så mange gryn som vi har skrevet, ved vi ikke.
Køling tog lang tid. Efter køling af de første 10 liter blev de hældt tilbage i gryden. Det gentog vi. Resultatet var ganske klar urt i gæringsspand. Ulemperne er forøget risiko for infekiton og "hot-side-aeration". Efter køling og iltning med pumpe blev gæringsspanden sat ned i min kælder, hvor der p.t. er 18,5 gC. Nedkølet urt var på 17,8 gC.

4/6-2011 SG målt til 1.026, hvilket på nuværende tidspunkt betyder, at øllet indeholder en alkohol på 2,7 % per vol.

5/6-2011 SG målt til 1.018, hvilket på nuværende tidspunkt betyder, at øllet indeholder en alkohol på 3,8 % per vol.

6/6-2011 SG målt til 1.014, hvilket på nuværende tidspunkt betyder, at øllet indeholder en alkohol på 4,3 % per vol.

7/6-2011 SG målt til 1.012, hvilket på nuværende tidspunkt betyder, at øllet indeholder en alkohol på 4,6 % per vol. BANKO! Mål er nået.

8/6-2011 SG målt til 1.010, hvilket på nuværende tidspunkt betyder, at øllet indeholder en alkohol på 4,8 % per vol. Den var ikke færdig med at gære. Har hældt den på fad - så den kan komme ud til K i morgen. Har ikke sat tryk på fadet.

16/6-2011 Tilsat 24 g humle i fadet.

19/7-2011 Filtreret. Tog ud til K og filtrererede øllet. Ved ikke helt om det var nødvendigt - for det så meget klart ud efter at have stået i køleskab i over en uge. Bitterheden er formindsket en del - men der er heldigvis fint med aroma tilbage.

DM 2011 - bedømmelser

Vi havde sendt tre øl ind i år: en double IPA, en barley wine og en imperial stout. Ingen af dem vandt noget som helst.

#67 Double IPA: Scorede 37 point. Ganske fint taget i betragtning, at den på bedømmelsestidspunktet har været tre måneder gammel. Den her øl egner sig slet ikke til at blive så gammel, så vi synes den har fået en pæn behandling.
Link til score sheet.

#37 Barley wine: Scorede 41 point. Den blev brygget i okt. 2008 og er altså to et halvt år gammel. Da den var et halvt år gammel sendte vi den også til DM (2009), hvor den fik 33 point. Den gang var den vist ikke helt færdig. Den havde en IBU på 134 da den blev brygget og er stadigvæk rigtig bitter. Blev indsendt udelukkende for at sammenligne med sidst.
Link til score sheet.

#48 Imperial stout: Scorede 33 point. Total skuffelse. Bedømte flaske var inficeret. Blev brygget i sep. 2009 - så den er lidt over 1 1/2 år gammel. Da den var frisk var den fantastisk og nu er den faktisk endnu bedre. Lidt af en påstand, men vi mener det sku. Jeg fandt tilfældigvis seks flasker i kælderen og tog en med op. Den var helt perfekt. Chokolade og rist og humle passede bare godt sammen. Gav en til K - og han var solgt. Vi overvejede kraftigt om vi ikke bare skulle drikke de sidste fire selv, og ikke lade dråberne gå til DM. Vi valgte at sende den af sted, på trods af, at en af de tre indsendte flasker var en 25 cl og ikke en 33 cl (*).   Det er da også kun blevet nævnt i score sheet'et - og ikke talt ned i point. Ja; vi troede sku på den øl. K havde allerede skrevet takketalen.
Men, damn you infection Gods - om ikke de stakkels nordjydske dommere har måttet tygge sig igennem den ene inficerede flaske der fandtes. De har ikke en gang været specielt onde over for den i bedømmelsen. I skulle ikke have holdt jer tilbage for vores skyld!!
Link til score sheet.

(*) 33 cl-reglen skyldes logistiske hensyn - så erfarne dommere vil aldrig lade det gå ud over øllet, at emballagen ikke er i orden. Det er indholdet der tæller!