Den originale er på 4,5 %. En original Bam Biere er blevet indkøbt fra Ølbutikken.
Den indkøbte Bam Biere er en splejsning af batch 280 og 281, som der findes følgende oplysninger for:
Brygget den 19. februar 2008, overført til fad den 25., og flasket ca. en måned senere.
Af podcasten fra can you brew it, fremgår det, at denne øl skifter karakter med tiden: Når den er helt ung, yngre end 2 måneder, har den en frisk pale ale smag med meget lidt eller ingen bakterier. Med tiden vil bakterierne få mere fat i øllet. Det gør det interessant senere at smage side-by-side, og om det overhovedet giver mening.
Ved at lave dobbelt så meget som normalt, har vi god mulighed for at prøve forskellige gær af.
Kunne være:
Sub-Batch #1: WLP550
Sub-Batch #2: WLP550 + Roeselare før flaskning
Sub-Batch #3: WLP550 + Bam Bier gær før flaskning
Sub-Batch #4: WLP568 (Saison blend)
Julle foreslog at vi skulle lave et dogmebryg af den; her er vores opskrift:
Opskrift | ||||||||||||||||||||
16C - Saison (Belgian and French Ale) | ||||||||||||||||||||
OG: 1.038 / est. 1.040 FG: 1.008 / est. 1.006 Alkohol: 3,9% alk. pr. vol. Bitterhed: 20 IBU Farve: 11 EBC Effektivitet: 67 % Volumen brygget: 46 liter | ||||||||||||||||||||
4,500 kg Pilsner 2,000 kg Pale Malt, Maris Otter 1,000 kg Wheat Malt 0,500 kg Chit Malt 0,200 kg Cara Crystal, 120 0,044 kg Dark Crystal 0,010 kg Carafa III | ||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||
2.00 items Protafloc 10.00 gm Oak Chips - American 10.00 gm Oak Chips - French | ||||||||||||||||||||
Belgian Style Saison Ale Yeast Blend (WLP568) White Labs Roeselare Belgian Blend (3763) Wyeast Labs Belgian Ale (WLP550) White Labs | ||||||||||||||||||||
Vi har valgt at justere opskriften til at mæske til 46 liter bryg i stedet for at mæske 2 x 23 liter; udelukkende for at spare tid. 28/11-2009 Brygdag Alle 8,25 kg blev mæsket samlet. For første gang efter flere bryg har vi justeret pH i mæsken. Vi mæskede ved pH på 4,8. Urten blev sparget og fordelt i to elgryder. For at lave det samlede bryg så homogent som muligt, tog vi først 10 liter ud i gryde 1, herefter 20 liter i gryde 2,17 liter til gryde 1 og til sidst 7 liter til gryde 2. Efter kogning blandede vi igen den kolde urt. Preboil: Gryde #1: 9 brix Gryde #2: 10.4 brix Postboil: Batch #1: 1.036 (20 liter) Batch #2: 1.039 (24 liter) 22 liter med wlp550 - #1 10 liter med wlp550 - #2 11-13 liter med wlp568 - #2 Normalt dekanterer vi gæren inden vi pitcher, men vi havde ikke forberedt gærstarterne i god tid nok, så der er kommet 0,5 liter gærstarter i pr 10 liter.¨ 29/11-2009 Status Alle tre gærspande er godt i gang. Temperaturen i køleskabet var lidt højere end jeg antog den ville blive, nemlig 21.4 °C. Har åbnet køleskabslågen og ser lige om ambienttemperaturen i rummet (ca 12 °C) ikke er nok til at trække den ned. Ellers må jeg jo tænde for køleskabet. Ønsket gæringstemperatur er 20 °C. Fin kräusen, så jeg høstede hvad der svarer til to rør fra White Labs. 10/12-2009 Omstikning af saison, WLP568 Har stukket den med saison-gær om på fad. Samtidig har den fået 5 g amerikansk eg, 5 g fransk eg samt 10 g crystal humle. Det er alt sammen mere end hvad den oprindelige opskrift siger, men efter at have smagt på den, så er der kun at sige: "Den har brug for det". FG: 1.006, hvilket giver en alk/vol på 4,16 %. Eg blev puttet i en humlesok og sokken ned i et glas. Herefter kom der kogende vand i glasset og efterfølgende fik glasset 30 sekunder i mikrobølgeovnen. Væsken blev hældt fra glasset - og humlen kom i humlesokken. Til sidst kom hele sokken ned i fadet. 12/12-2009 Omstikning af WLP550, 10 og 20 liter Øllet i begge spande er på 1.008, hvilket giver en alk/vol på 3.9 %. Spandenes indhold blev fordelt på 9 liter fad og 2 gange 11 liter på nye spande. Det øl der kom på fad har fået træ og humle som det for saisonen. Så mangler der bare at komme bakterier i de 2 gange 11 liter. 18/12-2009 Surt til 2 x 11 liter Kenni har opformeret gæren fra en Bam Biere, som er blevet tilsat den ene spand med 11 liter. Gærstarteren blev dekanteret før den blev pitchet. Den sidste spand med 11 liter øl i fik tilsat gær høstet fra vores flandern red. De har endnu ikke fået humle og eg.. 3/1-2010 Tørhumling slut for 568'eren + 550'eren Uden problemer tog jeg humleposerne op ad de to kegs. De skulle kun have være i i 14 dage, men har fået lidt over 3 uger. 22/2-2010 568'eren + 550'eren tilsat brettanomyces De smager bare ikke af meget, så vi putter lidt brettanomyces i. Ikke, at vi tror det gør den store forskel med den lille mængde sukker der er tilbage, men det kan kun blive bedre. Brettanomycen er høstet fra et par orval flasker. 21/3-2010 Tørhumling og træ til de to sidste Udgave med gær fra Bam biere og roeselare har fået tilsat træ (20g hver) og humle. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar