lørdag den 28. november 2009

#54 Bam Biere Bastard Brew

Inspiration og opskrift stammer (endnu en gang) fra The Brewing Networks show Can You Brew It. Det er en opskrift som skal efterligne Jolly Pumkins øl Bam Biere- en øl de selv kalder for en farmhouse ale. Opskriften der blev brygget efter i showet blev postet på TBNs forum.

Den originale er på 4,5 %. En original Bam Biere er blevet indkøbt fra Ølbutikken.



Den indkøbte Bam Biere er en splejsning af batch 280 og 281, som der findes følgende oplysninger for:
Brygget den 19. februar 2008, overført til fad den 25., og flasket ca. en måned senere.

Af podcasten fra can you brew it, fremgår det, at denne øl skifter karakter med tiden: Når den er helt ung, yngre end 2 måneder, har den en frisk pale ale smag med meget lidt eller ingen bakterier. Med tiden vil bakterierne få mere fat i øllet. Det gør det interessant senere at smage side-by-side, og om det overhovedet giver mening.
Ved at lave dobbelt så meget som normalt, har vi god mulighed for at prøve forskellige gær af.
Kunne være:
Sub-Batch #1: WLP550
Sub-Batch #2: WLP550 + Roeselare før flaskning
Sub-Batch #3: WLP550 + Bam Bier gær før  flaskning
Sub-Batch #4: WLP568 (Saison blend)

Julle foreslog at vi skulle lave et dogmebryg af den; her er vores opskrift:
Opskrift
16C - Saison (Belgian and French Ale)
OG: 1.038 / est. 1.040
FG: 1.008 / est. 1.006
Alkohol: 3,9% alk. pr. vol.
Bitterhed: 20 IBU
Farve: 11 EBC
Effektivitet: 67 %
Volumen brygget: 46 liter
 
4,500 kg Pilsner
2,000 kg Pale Malt, Maris Otter
1,000 kg Wheat Malt
0,500 kg Chit Malt
0,200 kg Cara Crystal, 120
0,044 kg Dark Crystal
0,010 kg Carafa III
 
68 gCrystal3.80 %60min
46 gCrystal3.80 %30min
28 gCrystal3.80 %0min
14 gCrystal3.80 %14 dages tørhumle
 
2.00 items Protafloc
10.00 gm Oak Chips - American
10.00 gm Oak Chips - French
 
Belgian Style Saison Ale Yeast Blend (WLP568) White Labs
Roeselare Belgian Blend (3763) Wyeast Labs
Belgian Ale (WLP550) White Labs
 
Vi har valgt at justere opskriften til at mæske til 46 liter bryg i stedet for at mæske 2 x 23 liter; udelukkende for at spare tid.

28/11-2009 Brygdag
Alle 8,25 kg blev mæsket samlet. For første gang efter flere bryg har vi justeret pH i mæsken. Vi mæskede ved pH på 4,8. Urten blev sparget og fordelt i to elgryder.

For at lave det samlede bryg så homogent som muligt, tog vi først 10 liter ud i gryde 1, herefter 20 liter i gryde 2,17 liter til gryde 1 og til sidst 7 liter til gryde 2. Efter kogning blandede vi igen den kolde urt.
Preboil:
Gryde #1: 9 brix
Gryde #2: 10.4 brix

Postboil:
Batch #1: 1.036 (20 liter)
Batch #2: 1.039 (24 liter)

22 liter med wlp550 - #1
10 liter med wlp550 - #2
11-13 liter med wlp568 - #2
Normalt dekanterer vi gæren inden vi pitcher, men vi havde ikke forberedt gærstarterne i god tid nok, så der er kommet 0,5 liter gærstarter i pr 10 liter.¨

29/11-2009 Status
Alle tre gærspande er godt i gang. Temperaturen i køleskabet var lidt højere end jeg antog den ville blive, nemlig 21.4 °C. Har åbnet køleskabslågen og ser lige om ambienttemperaturen i rummet (ca 12 °C) ikke er nok til at trække den ned. Ellers må jeg jo tænde for køleskabet. Ønsket gæringstemperatur er 20 °C.
Fin kräusen, så jeg høstede hvad der svarer til to rør fra White Labs.

10/12-2009 Omstikning af saison, WLP568
Har stukket den med saison-gær om på fad. Samtidig har den fået 5 g amerikansk eg, 5 g fransk eg samt 10 g crystal humle. Det er alt sammen mere end hvad den oprindelige opskrift siger, men efter at have smagt på den, så er der kun at sige: "Den har brug for det".
FG: 1.006, hvilket giver en alk/vol på 4,16 %. Eg blev puttet i en humlesok og sokken ned i et glas. Herefter kom der kogende vand i glasset og efterfølgende fik glasset 30 sekunder i mikrobølgeovnen. Væsken blev hældt fra glasset - og humlen kom i humlesokken. Til sidst kom hele sokken ned i fadet.

12/12-2009 Omstikning af WLP550, 10 og 20 liter
Øllet i begge spande er på 1.008, hvilket giver en alk/vol på 3.9 %. Spandenes indhold blev fordelt på 9 liter fad og 2 gange 11 liter på nye spande. Det øl der kom på fad har fået træ og humle som det for saisonen.
Så mangler der bare at komme bakterier i de 2 gange 11 liter.

18/12-2009 Surt til 2 x 11 liter
Kenni har opformeret gæren fra en Bam Biere, som er blevet tilsat den ene spand med 11 liter. Gærstarteren blev dekanteret før den blev pitchet. Den sidste spand med 11 liter øl i fik tilsat gær høstet fra vores flandern red. De har endnu ikke fået humle og eg..

3/1-2010 Tørhumling slut for 568'eren + 550'eren
Uden problemer tog jeg humleposerne op ad de to kegs. De skulle kun have være i i 14 dage, men har fået lidt over 3 uger.

22/2-2010 568'eren + 550'eren tilsat brettanomyces
De smager bare ikke af meget, så vi putter lidt brettanomyces i. Ikke, at vi tror det gør den store forskel med den lille mængde sukker der er tilbage, men det kan kun blive bedre. Brettanomycen er høstet fra et par orval flasker.

21/3-2010 Tørhumling og træ til de to sidste
Udgave med gær fra Bam biere og roeselare har fået tilsat træ (20g hver) og humle.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar