søndag den 7. august 2011

#72 Humlebid


Double IPA. Tid til lidt mere double ipa. Sidst vi lavede denne ipa var der tæt på ingen aroma i øllet, hvilket ikke gav meget mening med de mængder humle der var i. Vi har ikke fundet ud af, hvad det skyldtes, men nu prøver vi igen - med den forskel, at vi kun bruger humleblade og ingen pellets.

Øllet gærer nede i kælderen

Opskrift
OG: 1.078
FG: 1.011
Alkohol: 8,9% alk. pr. vol.
Bitterhed: 227 IBU (Tinseth)
Farve: 15 EBC
Effektivitet: 74 %
Volumen efter kogning:  25 liter
7,000 kg Pale Malt
0,500 kg Alm. sukker
0,350 kg Cara-Pils
0,300 kg Caramel
90 gColumbus, blade17,9 %90min
30 gColumbus, blade17,9 %45min
30 gSimcoe, blade12,2 %30min
15 gNelson Sauvin, blade12,6 %30min
70 gSimcoe, blade12,2 %0min
30 gCentennial, blade11,0 %0min
15 gNelson Sauvin, blade12,6 %0min
30 gCentennial, blade11,0 %14dages tørhumle
30 gColumbus, blade17,9 %14dages tørhumle
30 gSimcoe, blade12,2 %14dages tørhumle
15 gNelson Sauvin, blade12,6 %14dages tørhumle
10 gCentennial, blade11,0 %4dages tørhumle
10 gColumbus, blade17,9 %4dages tørhumle
10 gNelson Sauvin, blade12,6 %4dages tørhumle
10 gSimcoe, blade12,2 %4dages tørhumle
8.00 g Kalciumsulfat
1.00 Items Protafloc
1.00 Items Servomyzes
Safale American (US-05) DCL Yeast
7/8-2011 Brygdag. 25 liter vand kogt dagen før med 8 g kalciumsulfat. Mæsket i lautertun og kogt i den hvide gryde. Kompenserede godt for at den store mængde humle ved at have masser af urt i gryden. Endte med 23 liter urt i spand. Tilsat to poser med gær, us-05. Sat til gæring i kælderen, hvor der er 21 °C.
OG målt med hydrometer til 1.078. Det er 3 point over estimeret OG. Vi havde regnet med en effektivitet på max 70 % eller lidt under, men den var på 74 %. Det betyder, at den bliver lidt stærkere end forventet.

14/8-2011 Øllet er stukket over på anden gæringsspand - og humle er blevet tilføjet. OG målt til 1.018.

23/8-2011 Sidste humle tilsat. 10 g af hver af humlene, Nelson sauvin, columbus, simcoe og centennial. FG målt til 1.014 med hydrometer og 9 brix med refraktometer.

28/8-2011 Stukket over på fad. Fyld næsten helt til randen. OG målt med hydrometer til 1.011. Refraktometer siger 8.7.

1/9-2011 Halvdelen filtreret (2-7 mikron) og et 9 liters fad blev helt fyldt.

17/9-2011 Flasket. Øl, hvor der på kapslen er en prik, er øl som er "klaret". Øl med et x på kapslen er blevet filtreret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar