lørdag den 18. marts 2006

Opus #09 Engine no. 9

Opus #09 Engine no. 9

Stout smagseksperiment.

Eksperimentet går ud på at bruge henholdsvis chokolade og lakrids i den delte bryg. Bryggen er af typen Foreing extra stout.

Til 12,5 l stout regner vi med at bruge 25g chokolade med minimum 85% kakao. Det er hvad vi har hørt skulle passe til mængden.

De resterende 12,5 l stout skal krydres med 5g ren lakrids. Det er 1/4 af, hvad vi brugte i vores Stout Negro.

Selve stouten bygges op af 3 forskellige typer basismalt + forskellige ristede malte. Basismaltene er: byg, hvede og rug. Desuden vil der være havreflager i.

Valg af malt:
Maris otter pale malt: primær basismalt - typisk for stouts.
Wheat malt: basismalt.
Cara rye malt: rug malt.
Flaked oats: havreflager, giver blandt andet flot skum.
Cara red: karamel malt som blandt andet giver god skumdannelse.
Cara munich: malt aroma.
Chocolate: den ristede smag og farven. Dehusked - da vi ikke ønsker den bitre smag som skallerne kan give.

Kommentar - 17.04.2006:

Øl tappet - med en FG på 1020, hvilket vil give en alkoholprocent på ca 4.6.
Det er svært at smage både lakrids og/eller chokoladen.
På de flasker fra den første jeg tappede, satte jeg en prik på kapslerne. Den tror jeg er lakridsen. Smagen er bitter (som forventet) - og skal nok blive god om et par måneder.
Efter omstikning og flaskning endte det med 1 kasse 33cl af hver.

Kommentar - 26.03.2006:
Øl stukket om. SG 1022 for begge.
Kan ikke smage forskel på de to. Det kan være at enten lakridssmagen eller chokoladesmagen på et senere tidspunkt vil gøre sin entre. Vores mæsketemperatur var desuden høj, ca. 70 grC, og det har gjort, at smagen er sødere end ønsket.
Meeen - den er kun en uge gammel - lad os nu se.

Kommentar - 18.03.2006:
Brygdag


Links:
Opskrift i Beercalc
Maltbeskrivelse fra haandbryg.dk

torsdag den 2. marts 2006

Opus #10 Diego


Opus #10 Diego

Denne øl er af typen "Mørk stærk belgisk ale".

Under udvikling af opskriften - har vi kigget efter, hvordan denne stil bør brygges. Vi fandt følgende pdf: Belgian Dark Strong.pdf


DM2006 - kommentar - 21.05.2006:

Diego Part III vandt guld i kategorien Mørk Stærkøl ved DM i håndbryg. Super cool - vi er pissestolte. Må da også blankt indrømme - at vi selv synes den er lækker ;-)

Score Sheet fra indledende runde (36 point)
Score sheet fra finale (42 point)
Score sheet fra SKM (43 point)

Diplom :-) 



Diego Part I (WLP010)
I cirka 10 liter af øllet er gæret med WhiteLabs WLP010.

Diego Part II (Wyeast 1388 Belgian Strong Ale)
Den anden del bruger vi gæren, som vi høstede fra Pussy Galore, da vi tappede den.

Diego Part III (WLP530 - Abbey Ale)
Da vi bryggede Diego Part I+II - havde vi en meget lav effektivitet. Så vi besluttede os for at prøve at brygge den igen.

Opskriften er lidt anderledes, da vi ikke havde de helt samme råvarer.

Heller ikke denne gang blev vores effektivitet som forventet. Det ender jo nok som øl det hele alligevel.

Kommentar - 02.03.2006:
Brygdag


Kommentar - 09.03.2006:
Diego PII er meget mere grumset end sin tvilling. Købte isinglass som jeg så har hældt i (ca. 6g til 10 l).
Efter at have flyttet alle Diego'erne ca. 3 meter mod en varmere kilde - er gæren begyndt at live op igen.

Kommentar - 18.03.2006:
Diego I: FG 1018
Diego II: FG 1010
Diego III: FG 1020

Det ser ud til at isinglass har hjulpet på klarheden - for Diego III.