søndag den 10. februar 2008

Opus #22 Slow, Deep and Hard

Vores 22. bryg er lavet - fordi vi lige fik lyst.

Opskrift på BeerCalc

Det er en mørk belgier - eller bliver det. Vi kalder den "Slow, Deep and Hard" - da det er den sindstilstand man befinder sig i efter et par stykker af dem.

Note til opskrift:
Det sukker vi bruger er muscovado-sukker ... en lys og en mørk. Sukkeret opløses og tilsættes når gæringen i gærspanden er ved at tage fat. Vi regner med, at det vil være en dag eller to fra brygdag.

Ved udregning af bitterhed benytter vi Tinseth-metoden, som tager højde for mængde af sukker der er i urten når humlen koges ind. Vi må derfor "tweake" opskriften undervejs - da beercalc ikke håndterer at ingredienser kan tilsættes efter mæskning og indkogning af humle.

12/2-08:
Vi endte med 22 liter til brygspanden - og hertil tilsatte vi 1½ l gærstarter på ca SG 1030.
Dagen efter kom sukkeret i. Sukkeret blev opløst i en urtblanding på ca. 1020 - igen 1½ l.

Samlet står der nu 25 liter urt/øl og gærer lystigt i stuen ved 20 gr C.

17/2-08 omstikning:
Omstukket efter en uge, hvor der har været rgtig godt gang i gæren lige fra et par timer efter brygning til for et par dage siden. Endte med 24 liter, hvilket er et spild på under 1 liter ved første gæringsrunde - meget godt egentligt.
SG målt til 1012 - hvilket også gerne skulle være vores FG! Hvad kan man sige andet end, at ham K - kan finde ud af at lave gærstartere?!
Farven virker lysere end oprindeligt tænkt - men svært helt at afgøre med den ene deciliter jeg tog ud for at måle med.
Den smager ikke sprittet - selv om den i følge beercalc ligger på 8.7 %.
Nu får den 3 uger mere i gærspanden i stuen inden vi flasker.

?
/3-08 smag:
Den smager pt ikke af meget. Men det kan nå at ændre sig.

14/4-08 note:
Den blev flasket for nogen tid siden, samtidig med at vi bryggede #23. De to kasser øl det endte med, er forseglet med gaffertape og sat ned i kælderen med en seddel, hvorpå der står: må ikke åbnes før år 2009.

Kan ikke huske hvilken co2-volumen vi gik efter. Nå pyt. Frisk T58 kom der i ved flaskning.

9/11-08
Efter et stykke tid smagte vi på den, og den havde en kedelig sødmesmag. Smagen var hverken belgisk - eller på nogen måde behagelig.

Samme smag havde den et par måneder efter - og vi har besluttet at opgive den.

6/11-09 Smagning
Udseende: den har nogenlunde samme farve som en Carls Special. Lidt for lys, hvis den skal leve op til at være en mørk belgier. Skummer fint op, men skummet holder ikke mange sekunder. Den er helt klar efter den nu har stået 1,5 år i kælderen.
Aroma: dufter sødligt af gule blommer og jeg fornemmer en fjern mandelduft. Alkohollen er tydelig. Måske lidt dadler.
Smag: Lidt brændt sukkersmag. Den lette mandelduft findes også i smagen. Den smager ikke som forventet af en mørk stærk som fx Chimay Bleu.
Mundfylde: Medium.
Hva så: Den minder meget mere om en dubbel end om en mørk stærk. Det er faktisk et godt eksempel på en dubbel. Desværre er der noget med den WLP530 og dubler jeg bare ikke bryder mig om.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar