lørdag den 11. juli 2009

#47 All In - Stout

Dette er en stout brygget på forskellige malte som vi ville have ryddet op i.

Smagt ca. 10 måneder efter brygdag. Rødvinsgær-udgaven:
Aroma: domineret af ristet malt og kaffe. Humlen findes kun i baggrunden.
Udseende: Helt sort med lysebrunt skum. Skummet holder ikke formen længe.
Smag: Ristet, kaffe og med smag af egetræ. Den er lidt oxideret - både med lidt frugt og lidt harkshed. Sidste ikke så lækkert. Bitterheden er balanceret. Eftersmagen er lidt røget.
Mundfylde: Af en imperial stout, så er den lidt let i kroppen. Træet giver lidt ekstra fylde. Den er hverken tyk eller tynd.
Hva så: Smagen virker lidt rodet. Rødvinsgæren har ikke rigig haft den forventede effekt - så træet skulle nok have trukket i rødvin en uges tid. Skal lige overveje om oprydningsøl er tiden værd. Den røgede eftersmag og kaffeduften skal fremhæves som noget der virker.


Opskrift
13F - Imperial Stout (Stout)
OG: 1.090
FG: 1.023
Alkohol: 8,8% alk. pr. vol.
Bitterhed: 95 IBU
Farve: 108 EBC
Effektivitet: 63 %

5,000 kg Pilsner (Weyermann)
1,000 kg Smoked Malt (Weyermann)
1,000 kg Muscovado, Dark
0,500 kg Carafa Special I (Weyermann)
0,350 kg Oats, Malted (Thomas Fawcett)
0,310 kg Amber (Brewferm)
0,250 kg Brown Malt
0,230 kg Biscuit Malt (Brewferm)
0,200 kg Cara-Pils/Dextrine
0,190 kg Roasted Barley (Thomas Fawcett)
0,120 kg Vienna Malt - Øko (Weyermann)
0,100 kg Amber (Fawcett)
0,100 kg Caraaroma (Weyermann)
0,100 kg Carafa III (Weyermann)
0,100 kg Melanoidin (Weyermann)
0,080 kg Munich II (Weyermann)
0,060 kg Caramel/Crystal Malt 250 (Fawcett Dark Crystal)

15 g Chinook 13.9 (13.90 %) i 60 minutter
50 g Fuggles (4.50 %) i 60 minutter
10 g Simcoe 13,5 (13.00 %) i 60 minutter
14 g Horizon Leaf (9.90 %) i 60 minutter
20 g Fuggles (4.50 %) i 10 minutter
20 g Cascade Pellets (5.80 %) i 10 minutter
25 g Goldings, East Kent (5.9, leaf) (5.90 %) i 10 minutter
15 g Fuggles (4.50 %) i 1 minutter
20 g Cascade Pellets (5.80 %) i 1 minutter
25 g Goldings, East Kent (5.9, leaf) (5.90 %) i 1 minutter

Safale US 05 (US-05) DCL Yeast
Lalvin 71B-1122 (71B-1122) Lallemand - Lalvin

1.00 items Protafloc
25.00 gm Oak Chips

[11/7-09 Brygdag]
OG endte på 1.073. Der skal stadig 1 kg sukker i.

[20/7-09 Omstikning]
Måling SG 1,028.
Brygget blev delt i to gange 10 liter. I 10 har vi kommet 25 g fransk eg, som har ligget i Laphroaig (whisky) i ca. en uge.
Den anden har fået en portion vingær (Lalvin 71B-1122).
Begge fik 500 g sukker (delt mørk og lys muscovado). De er nu sat ned i kælderen, hvor der er 21 gr.C.

[8/8-2009 Kegget]
FG: 1.023
Hældt på 2 x 9 liters fade.
Kraftig smag af chocolade -og roasted malt

[12/9-2009 Smagning]
K og jeg smagte en flaske som var tappet for sig selv; en med rødvingsgær. Kompleks øl med frugter i næsen og rist i smagen. Alkohollen er helt sikkert til stede, men på den helt rigtige måde. Masser af fylde. Den er allerede drikkeklar - så nu må vi hellere finde en dato til at få tappet det hele på flasker.
Glæder os til at smage den sammen med dens tvilling som har lagret med træ.

[4/10-2009 8 liter flasket]
Det ene fad med eg blev flasket. Endte med 16 flasker. Havde noget bøvl med trykket; er stadig ved at finde helt ud af hvordan jeg bedst får øl fra keg til flaske. Teorien er klar - det er bare det praktiske der halter lidt.

[18/10-2009 8 liter flasket - rødvinsgæren]
Det sidste af denne stout blev flasket. Endte med 8 liter i halv-liters flasker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar