Smagt ca. 10 måneder efter brygdag. Rødvinsgær-udgaven:
Aroma: domineret af ristet malt og kaffe. Humlen findes kun i baggrunden.
Udseende: Helt sort med lysebrunt skum. Skummet holder ikke formen længe.
Smag: Ristet, kaffe og med smag af egetræ. Den er lidt oxideret - både med lidt frugt og lidt harkshed. Sidste ikke så lækkert. Bitterheden er balanceret. Eftersmagen er lidt røget.
Mundfylde: Af en imperial stout, så er den lidt let i kroppen. Træet giver lidt ekstra fylde. Den er hverken tyk eller tynd.
Hva så: Smagen virker lidt rodet. Rødvinsgæren har ikke rigig haft den forventede effekt - så træet skulle nok have trukket i rødvin en uges tid. Skal lige overveje om oprydningsøl er tiden værd. Den røgede eftersmag og kaffeduften skal fremhæves som noget der virker.
Opskrift | ||
13F - Imperial Stout (Stout) | ||
OG: 1.090 FG: 1.023 Alkohol: 8,8% alk. pr. vol. Bitterhed: 95 IBU Farve: 108 EBC Effektivitet: 63 % | ||
5,000 kg Pilsner (Weyermann) 1,000 kg Smoked Malt (Weyermann) 1,000 kg Muscovado, Dark 0,500 kg Carafa Special I (Weyermann) 0,350 kg Oats, Malted (Thomas Fawcett) 0,310 kg Amber (Brewferm) 0,250 kg Brown Malt 0,230 kg Biscuit Malt (Brewferm) 0,200 kg Cara-Pils/Dextrine 0,190 kg Roasted Barley (Thomas Fawcett) 0,120 kg Vienna Malt - Øko (Weyermann) 0,100 kg Amber (Fawcett) 0,100 kg Caraaroma (Weyermann) 0,100 kg Carafa III (Weyermann) 0,100 kg Melanoidin (Weyermann) 0,080 kg Munich II (Weyermann) 0,060 kg Caramel/Crystal Malt 250 (Fawcett Dark Crystal) | ||
15 g Chinook 13.9 (13.90 %) i 60 minutter 50 g Fuggles (4.50 %) i 60 minutter 10 g Simcoe 13,5 (13.00 %) i 60 minutter 14 g Horizon Leaf (9.90 %) i 60 minutter 20 g Fuggles (4.50 %) i 10 minutter 20 g Cascade Pellets (5.80 %) i 10 minutter 25 g Goldings, East Kent (5.9, leaf) (5.90 %) i 10 minutter 15 g Fuggles (4.50 %) i 1 minutter 20 g Cascade Pellets (5.80 %) i 1 minutter 25 g Goldings, East Kent (5.9, leaf) (5.90 %) i 1 minutter | ||
Safale US 05 (US-05) DCL Yeast Lalvin 71B-1122 (71B-1122) Lallemand - Lalvin | ||
1.00 items Protafloc 25.00 gm Oak Chips | ||
[11/7-09 Brygdag] OG endte på 1.073. Der skal stadig 1 kg sukker i. [20/7-09 Omstikning] Måling SG 1,028. Brygget blev delt i to gange 10 liter. I 10 har vi kommet 25 g fransk eg, som har ligget i Laphroaig (whisky) i ca. en uge. Den anden har fået en portion vingær (Lalvin 71B-1122). Begge fik 500 g sukker (delt mørk og lys muscovado). De er nu sat ned i kælderen, hvor der er 21 gr.C. [8/8-2009 Kegget] FG: 1.023 Hældt på 2 x 9 liters fade. Kraftig smag af chocolade -og roasted malt [12/9-2009 Smagning] K og jeg smagte en flaske som var tappet for sig selv; en med rødvingsgær. Kompleks øl med frugter i næsen og rist i smagen. Alkohollen er helt sikkert til stede, men på den helt rigtige måde. Masser af fylde. Den er allerede drikkeklar - så nu må vi hellere finde en dato til at få tappet det hele på flasker. Glæder os til at smage den sammen med dens tvilling som har lagret med træ. [4/10-2009 8 liter flasket] Det ene fad med eg blev flasket. Endte med 16 flasker. Havde noget bøvl med trykket; er stadig ved at finde helt ud af hvordan jeg bedst får øl fra keg til flaske. Teorien er klar - det er bare det praktiske der halter lidt. [18/10-2009 8 liter flasket - rødvinsgæren] Det sidste af denne stout blev flasket. Endte med 8 liter i halv-liters flasker. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar