lørdag den 9. oktober 2010

#65 Belgisk humleøl

For anden gang leger vi med belgisk trippel og humle. Vi har valgt ikke at bruge så meget Nelson Sauvin som sidst - og i stedet bruge Citra til at give både bitterhed og aroma.

WLP530 - en aktiv gær

Smagning, 23. jan 2011:
Øllet er nu noget over tre måneder gammel. Det er gammelt for en øl, hvor humlen er den primære smagsfaktor.
Aroma: Sødlig blomsteragtig duft. Ikke noget malt.
Udseende: Mørkere end forventet. Brunlig. Skummet holder ikke længe.
Mundfylde: En kende for lidt CO2. Medium fylde.
Smag: Virker forbøffende sød. Humle smages stadig - selvom den ikke er super-frisk længere. Alkohollen fornemmes.
Overall: Nelson sauvin humlen er stadig meget tydelig, selv om vi har brugt forholdsvist meget mere citra. Mindre nelson en anden gang. Den fylder simplethen for meget i den her øl. Der skal rettes i opskriften: væk mere caramalt og biscuit. Havde håbet på, at den havde gæret lidt længere ned, så den ville fremstå lidt mere tør.
Efter et halvt glas mistede jeg lysten til at drikke mere af den. Den blev for harsk og irriterende. Ud med resten.

Opskrift
18C - Belgian Tripel
OG: 1.081
FG: 1.015
Alkohol: 8,6% alk. pr. vol.
Bitterhed: 64 IBU
Farve: 13 EBC
Effektivitet: 74 %
Volumen brygget: 24 liter
6,750 kg Pilsner
0,500 kg Munich I
0,500 kg Sugar, Table (Sucrose)
0,150 kg Biscuit Malt
0,100 kg Cara Crystal
35 gCitra12.00 %90min
25 gCitra12.00 %10min
25 gNelson Sauvin11.50 %10min
25 gCitra12.00 %0min
25 gNelson Sauvin11.50 %0min
15 gCitra12.00 %14dages tørhumle
100 gAmarillo8.20 %14dages tørhumle
Abbey Ale (WLP530) White Labs
Forud for brygdag er vand blevet kogt.
Inspirationen er hentet fra Captain Lawrance Brewing's Xtra Gold.

[9/10-10 Brygdag]
Mæsk: 64 gC i 60 minutter, temperatur hævet til ca 75 gC med hviletid i ca 15 minutter. Herefter sparging.
Preboil 27 liter, 17 Brix
Effektivitet på ca 75 var 5 %-point højere end forventet. Justerer ved at bruge 500 g sukker mindre. Sukker ikke tilsat endnu.
Citra-humlen dufter vidunderligt. Vores tidligere forelskelse i Nelson Sauvin er stilnet en del af, men den fik lov at komme med alligevel. I forhold til sidst vi bryggede en humlet belgier (#58 Tripel Hop), bruger vi halv så meget Nelson Sauvin (50 g) - og den har vi i stedet skiftet ud med Citra.
Det lykkedes os at køle urten ned til 18 gC ... det er aldrig sket før; hurra for kolde tider.

1½ liter gærstarter tilsat, så nu er der samlet 22 liter urt i gærspanden; og der kommer nok ca en liter mere i - i forbindelse med tilsætning af 500 g sukker. Forventer ligeledes, at tørhumlingen snupper 1-2 liter af urten, og slam yderligere 1. Vi skal bare have nok til at fylde vores 19 liters corneliusfad.

OG målt til 1.078. Efter tilsættelse af gærstartet: 1.075. Om ca to dage tilsættes 500 g sukker. Samlet OG er så: 1.083. Sukkeret var opløst i vand, så for at korrigere for det, sættes ny OG til 1.081.

Vi fik smagt på "#58 Tripel Hop" som nu er over et halvt år gammel. Den har en tydelig - for tydelig - Nelson Sauvin aroma og smag. Malt- og gærmæssigt smager den stadig præcis som den skal.

[12/10-10 Sukker tilsat]
500 gram sukker tilsat. Opløst i halv liter vand.
Gæringen er meget aktiv. Skiftede gærrør da det var fulstændig proppet til med gær. Låget lå nede i bunden af køleskabet. Temperaturen var i øvrigt 20 gC.

[13/10-10]
Blow-off-tube har udskiftet almindelig gærlås. Den blev ved med at gylpe.

[Temperaturer]
De angivne temperaturer viser, hvad termostaten blev sat til på det angivne tidspunkt.
09/10-10: 17,8 gC (efter brygning)
10/10-10: 19 gC (temperatur hævet af gæringen selv)
11/10-10: 20 gC (temperatur hævet af gæringen selv)
12/10-10: 21 gC (morgen)
13/10-10: 22 gC (morgen)
13/10-10: 23 gC (aften)
14/10-10: 23,5 gC (kl 7)
14/10-10: 24,0 gC (kl 18)
14/10-10: 24,5 gC (kl 21)
15/10-10: 25,0 gC (morgen)
15/10-10: 26,0 gC (aften)
16/10-10: 27,5 gC (morgen)
16/10-10: 28,0 gC (aften)
17/10-10: 29,0 gC (middag)
21/10-10: 20 gC

[21/10-10 Omstukket]
Fik endelig taget mig sammen til at stikke den om.
Har sat termostaten til at arbejde ved 20 gC.
Tilsat humle til "tørhumling", 100 g amarillo, 15 g citra.
Øllet var stadig meget uklart. Og med tørhumle bliver det et helvede, at få den klaret, men det skal nok gå.
Alkohollen er meget markant.

[4/11-10 Omstukket]
FG:
Farven er tæt på rav. Som en lys amber lager typisk ser ud. Masser af frisk humle i næsen, som dominerer malt og gær totalt nu hvor den er så frisk. Den er ved at klare op, men den er stadig noget uklar. Har tilsat klaringsmiddel til øllet.
Smagsmæssigt er humle det første der rammer ganen. Mere blomsteragtig end citrus. Herefter overtager gæren og alkohollen med en kraftig og varmende følelse.
I eftersmagen er der noget der irriterer i ganen - minder lidt om billig vodka. Den har slet ikke den bitterhed som forventet. Skyder den til at være 45-50 stykker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar