lørdag den 18. september 2010

Amager Mega Brew

Et collaboration-bryg mellem Sommetider, Beeristas og 7a: et fad fyldt med Flandern Rød.

Batch 64 Flemish Cosmopolitan er vores bidrag.

De danske ølstilartsdefinitioner anerkender ikke ølstilen flandern rød som selvstændig, så her kommer den fra det gennemarbejdede BJCP:

A complex, sour, red wine-like Belgian-style ale.

Long aging and blending of young and well-aged beer often occurs, adding to the smoothness and complexity, though the aged product is sometimes released as a connoisseur’s beer. Known as the Burgundy of Belgium, it is more wine-like than any other beer style. The reddish color is a product of the malt although an extended, less-than-rolling portion of the boil may help add an attractive Burgundy hue. Aging will also darken the beer. The Flanders red is more acetic and the fruity flavors more reminiscent of a red wine than an Oud Bruin. Can have an apparent attenuation of up to 98%.

History: The indigenous beer of West Flanders, typified by the products of the Rodenbach brewery, established in 1820 in West Flanders but reflective of earlier brewing traditions. The beer is aged for up to two years, often in huge oaken barrels which contain the resident bacteria necessary to sour the beer. It was once common in Belgium and England to blend old beer with young to balance the sourness and acidity found in aged beer. While blending of batches for consistency is now common among larger breweries, this type of blending is a fading art.


Der skal brygges øl. Meget øl. Mega meget øl (i hvert fald hvis vi regner i mililiter). Det foregår på Amager. Vi annoncerer:

Amager Mega Brew 2010.


[Hmm ... vi fik aldrig taget et fællesbillede ... kommer når der bliver taget et]

I lang tid gik vi og planlagde at fylde et fad med noget surt øl, og selv om ideen var intet mindre end fremragende - spørger du os - så fik vi aldrig konkret gjort noget ved det. Men så rykkede Julle: i forbindelse med en Mikkeller smagning den 26. november 2009, fik Julle krejlet sig til to tønder som Mikkel havde haft surt i. Tønderne stod ved Amager Bryghus og skulle bare smides ud. Sammen med Mads fik de hentet tønderne og bragt hjem til Julle.

Der skulle nu gå en del tid før næste ryk indtraf. Rykket bestod i enighed om opskriften: en variant af La Roja-opskriften, som den så ud på Sommetiders blog. Følges opskriften skulle der gerne komme flandern rød ud i den anden ende. Og man kan ikke få for meget flandern rød! Så fandt vi datoen for den dag, hvor alt øllet skulle samles i fadet: lørdag den 18. september 2010.

Forud for den store dag havde vi alle hver især forberedt noget øl, så da vi mødtes den 18. var der allerede brygget og primærgæret 180 liter:
Brygget af Liter Gær
Sommetider 20 l White Labs Trappist (550) + WYeast Roeselare (3763)
Sommetider 20 l T-58, White Labs Sour Mix 655
7a 20 l WYeast Roeselare (3763)
7a 40 l 2 x WYeast Roeselare (3763) + 2 x US05
Beeristas 80 l 2 x US05, WYeast Roeselare (3763)

Planen var så, at vi skulle mødes den 18. september og brygge de sidste liter der skulle i - samt samle det vi allerede havde lavet.

Lørdag den 18. september 10:
Dagens plan:

  • Kl 10: Mødes og spise morgenmad
  • Lave øl
  • Rengøre fad(e)
Ølfremstilling tog Julle og Thomas sig primært af - og det efterlod os andre til wise cracking jokes, øldrikning og rengøring af fade.

Øllene der blev drukket for at holde mandskabet i gang:
  • Rodenbach Vintage 2007
  • Hansens Geuze
  • Cantillon Lamvinus
  • Alvinne: Melchior Bourgogne Barrel Oak Aged
  • Mikkeller: Special Series Cherry Alive
  • La Rulles Jean Chris Numero 1 
  • Orval
  • Kriek De Ranke
  • Brew Dog Imperial IPA
  • Cuvée de ???
Fadet vi skulle have øl på, havde Julle allerede fjernet gamle frugter fra og spulet med vand. Der var dog stadig en masse slam i fadet, som vi gerne ville have ud før vi kom vores flandern rød i. Vi tog nogle sten fra indkørslen og skyllede dem grundigt for jord. Herefter kogte vi dem i 8 liter vand. Hele baduljen kom vi så ned i fadet, og rullede det rundt i haven en del gange. Det første vand som kom ud var meget mudret og beskidt. Efter flere skyldninger blev fadet rent nok. Billedet herunder kan ses vandet som det så ud efter en sidste gang kogende vand var hældt i fadet og kommet ud igen:

Det er ikke helt gennemsigtigt :-) ...

Vi fik stukket vores forberedte øl samt det nye øl om på det rene fad. En meget rørende og smuk oplevelse at være vidne til.
Lige nu står fadet med ca 140 liter øl brygget tidligere + 60 liter som blev brygget den 18. september 2010. Vi forventer at der vil komme noget skum ud af hullet i fadet når den friske urt stormgærer. Når stormgæringen er taget af fyldes fadet helt op. Så er det bare at vente et par år. Måske det er juleøllen 2012.

Vi har ikke et reelt tal på OG overall, men vi anslår den til at være 1.058 ± 2.

Har samlet lidt videoklip fra dagen:


Ingen kommentarer:

Send en kommentar