lørdag den 8. juli 2006

Opus #14 Knold og Tot

2. juli 2006, opvarmning:

Endnu et forsøg på at lære mere, og samtidig lave noget øl. Denne gang vil vi finde ud af, hvad forskellen er på at bruge henholdsvis pilsner og pale malt som basismalt.



Vi har valgt at brygge ales af typen "Old Ale". Efter bedste evne og nuværende forståelse har vi udarbejdet opskriften ud fra bogen Designing Great Beers af Ray Daniels.




90% af den samlede malt vil være basismalt i denne bryg. De sidste 10% er karamelmalte. Der vil ikke blive brugt nogen krydderier. Gæren er en 1028 London Ale.

Egentlig burde pilsnermalten step-mæske med rette pauser, men i dette forsøg bliver det samme setup for begge: 68grC i 90 minutter + mash out.



















Knold (Pilsner malt, 14.1)







Tot (Pale malt, 14.2)





Knold brygges med 6.4 kg pilsnermalt som basis. Det er 400 g malt mere end for Tot. Det er gjort for at få samme OG.

Desuden skal stilen Old Ale slet ikke brygges med pilsnermalt - men nu er det en gang dét, vores forsøg går ud på.





Tot brygges med 6 kg pale malt som basismalt, og 750 g karamelmalte.




Ray Daniels Six Steps To Successful Bier:


1. Identify and characterize the beer you want to make:

Old ale - og specifikationer er bestemt ud fra et gennemsnit af, hvordan denne øl normalt brygges.



2. Determine malt and extract bill:

Cirka 90% basismalt - resten er karamelmalte. Se opskrift for detaljer.




3. Determine water quantity and chemistry:

Det eneste vi gør er at ændre ph-værdien for vandet under mæskning.



4. Determine hop bill:

Bruger engelske humler - og bitterheds alkoholforholdet (BU:GU) skal være så tæt på 0.58 som muligt.



5. Select yeast and fermentation plan:

Selv om stilen foreskriver en gær som har en lavere attenuation (58-70%) - så bruger vi noget andet. Impulskøb i maltbazaren afgjorde valget: 1028 London Ale:











Rich with a dry finish, minerally profile, bold and crisp, with some fruitiness. Often used for higher gravity ales and when a high level of attenuation is desired for the style. Flocculation - medium; apparent attenuation 73-77%. (60-72° F, 15-22° C)








Se opskrift for endelig beslutning vedr. fermentering.



6. Ascertain finishing issues, including clarification and carbonation:

Under kogning får urten lidt klar urt. Hvis det ikke er nok til at klare med, så kommer vi lidt flydende isinglass i 2 fermentering.



CO2 rumfanget til stilen siger 1.5-2.3. Med forventet fermentering af 23 liter øl ved 20 grC, og et rumfang på 2.3, skal vi prime med 126g almindelig sukker.

(CO2 rumfang på 1.5 kræver kun 56.1g sukker)






8. juli 2006, brygdag:


Begge brygmestre var på research i felten i går med noget grill tilbehør, så det går ikke så stærkt med bryggen i dag. Vi har lånt et refraktometer hos Maltbazaren. Med refraktometeret vil vi følge sukkerindholdet under sparging - det er sjovt, sådan et må vi da há.



Mængden på begge nedjusteret til 18 liter i stedet for 23. Det skyldes, at vi ikke havde 9kg pale malt - som vi troede, men kun 4700g.



Brygdag slut: det refraktometer er bare en rar ting. Det vi har lånt har en skala fra 0-18%, hvilket vi finder i underkanten. 0-32% er bedre for os.



Sådan ser refraktometeret ud.


Når man kigger ind i den - kan det for eksempel se sådan ud.

Her kan man se, at der bliver målt 7% - hvilket giver en OG på 1028.


1+(0.004 x 7).







Knold (pilsner malt) har fået en lille label påsat, hvor der står: 9.1.

Tot (pale malt) har fået en label med teksten: 8.2

9. juli 2006

Gæringen er ikke gået i gang endnu. Vores smackpack var heller ikke helt opblæst - da de blev pitched. Faktisk var de lidt flade i det. Erfaring viser, at det ikke nødvendigvis betyder noget.


Målte SG med refraktometeret og kunne se, at SG = OG. Så fik spandene lige en rystetur. Det er så også sidste gang, at de vil blive rystet.



10. juli 2006

Var lige nede i kælderen for at tage en prøve af hver. For begge gælder det, at gæringen er rigtig godt i gang. Noget tyder på, at gæren lige skulle bruge en dag mere på at formere sig.

Tog 2 prøver: den ene målt til 14.5% brix (SG: 1058), og den anden på 13.5% brix (SG: 1054).



11. juli 2006

Dagens måling viste henholdsvis 10 og 11 %brix.

Tot (Pilsner malt) målt til 10% brix (SG 1040 ~> 3.3% alk/vol).


Knold (Pale malt) målt til 11% brix (SG 1044 ~> 2.8% alk/vol).



12. juli 2006

Dagens måling viste henholdsvis 9.5 og 10 %brix.

Tot (Pilsner malt) målt til 9.5% brix (SG 1038 ~> 3.5% alk/vol).

Knold (Pale malt) målt til 10% brix (SG 1040 ~> 3.3% alk/vol).




14. juli 2006

Dagens målinger:

Knold (pils) bund: 10% -> 1040

Knold (pils) top: 10% -> 1040

Tot (pale) bund: 9.5% -> 1038


Tot (pale) top: 10% -> 1040



Knold, hydrometer: 1032



Ved sq snart ikke hvad jeg skal tro. Skal ned på 1019 for at holde stilen.



15. juli 2006

Omstukket både Knold og Tot. Vi kan ikke smage nogen forskel. Apropos smag: så er vi begyndt at få lidt forhåbninger til denne øl - den er maltet, lidt sød og bliver en god varmer til efteråret.



Dagens målinger:


Knold (pils) : 9.5% -> 1020

Tot (pale): 9.5% -> 1020



"HOV HOV!", tænker den opmærksomme læser - det er jo de samme målinger som i går, "hvordan kan det så give ny SG?".

Det er fuldstændig korrekt. Det skyldes, at vi ikke har korrigeret fra virkeligheden, men blot ukritisk ganget målt brix-% med 4.

Hvis man tager vores målinger og kører dem gennem Thomas Eibner's side her: http://brew.stderr.net/refractometer.html - så burde det give bedre mening.




Så lige for at summere op med rigtige værdier:

10/7: 14.5% / 13.5% ~> 1053 / 1047

11/7: 10% / 11% ~> 1024 / 1030

12/7: 9.5% / 10% ~> 1020 / 1024

14/7: 9.5% / 10% ~> 1020 / 1024


15/7: 9.5% / 9.5% ~> 1020 / 1020



Nu får de bare lov at stå i kælderen ved 20-20 grader indtil Kenni kommer hjem fra ferie.





19. juli 2006

Refraktometeret skal afleveres tilbage i morgen.

Konklusionen er, at det er et godt måleinstrument, når man vil have en ide om, hvordan OG/SG er lige nu og her. Fordelen er, at man ikke skal bruge meget urt for at teste. Ulempen er, at den er ikke så nøjagtig - samme urt kan godt variere i målinger, selv om målingerne tages lige efter hinanden.



Knold (pilsner) : 8.9% -> 1017 (6.3%alk/vol)


Tot (pale): 9.3% -> 1019 (6.0%alk/vol)



Der er 15.5liter øl tilbage i hver spand - så det ender nok med, at vi får flasket 2x15 liter øl. Det er et svind 16.7% fra udgangspunktet - hvilket er som det plejer.





3. august 2006

Flaskedag. Torsdag den 3. august.

10 liter af #1 blev tappet på flasker (9 x 0.33l, 7 x 0.7l, 7 x 0.5l). Kapslerne fik en mærkat med påskriften 14.1.




10 liter af #2 blev tappet på flasker (9 x 0.33l, 7 x 0.7l, 5 x 0.5l). Kapslerne fik en mærkat med påskriften 14.2.



10 liter blandet af #1 og #2 blev tappet på flasker (9 x 0.33l, 7 x 0.7l, 5 x 0.5l). Kapslerne fik en mærkat med påskriften 14.3.

Efter tapning blev alle flaskerne båret ned i kælderen.

Opus #14 - klar til at komme ned i kælderen, hvor vi bør lade den få fred i minimum 2 måneder



Vi synes ikke vi kan smage forskel på den ene frem for den anden - men det kan være at tiden vil gøre sit. Begge er søde og maltede - og i begge tilfælde synes vi den mangler lidt humle; men det er vist mere os end stilen - som siger det ;-)






27. august 2006 - smagning

Den smager bare lækkert. Tilpas humlet og cara-malten kommer rigtigt igennem.



Den kan drikkes nu - og ikke først om en måned. Wuhuu.



Skal der falde lidt selvkritik må det være i valget af bitterhumle og mængderne af henholdsvis bitterhumle og aromahumle i forhold til hinanden. Skal lige tænke lidt over, hvordan vi egentlig ville have gjort det anderledes.



16. september 2006


Nu er vi jo ikke bange for at klappe os selv på skulderen når vi laver noget godt. Så vi klapper lige os selv på skulderen her.



Den smager bare godt. Eller - det gør de alle 3. Vi kan ikke smage forskel.



Eventuelle ændringer til opskriften skulle være:

I stedet for first gold som bitter humle (det er jo en aroma humle) så bruge en af følgende engelske humletyper i stedet:


1. Challenger

2. Target

3. Whitbread Golding Variety

4. Northdown

Bitterheden skal forøges fra 38 til 45-50 ved at forøge mængden af bitterhumle.

Opdateret: 16.09.2006, 15.18

Ingen kommentarer:

Send en kommentar