lørdag den 12. august 2006

Opus #15 Ses i morgen ...

Ses i morgen ...

K vil ha en Barley Wine - well, he's gonna get one then.

28. juni 2006 - overvejelser:

Øllet bliver "lavet" af to omgange: 1. omgang er almindelig mæskning, hvorefter der tilsættes gær. Forventet OG er her omkring 1090. Mængden er 18 liter.

Efter 3-4 dage skal tilsættes 5 liter urt som er meget koncentreret. OG omkring 1250 g/ml. Urten er i denne omgang (2.) lavet på 2.5kg ekstrakt-malt og 1kg sukker (muligvis lys muscovado). Der tilsættes ny gær. Gæren vi bruger skal vist være ultrapotent. Måske Super High Gravity Ale (WLP099) er den rigtige her; men vi bruger White Labs California 001 - for den har vi.

Bitterheden i opskriften er meget misvisende - da opskriften "tror", at maltekstrakten skal beregnes med. Sådan beregnes den "rigtige" bitterhed for 23 liter barley wine:

I beercalc: sæt Volume til "18" og boil valume til "18". Nu er bitterheden omkring 190. Eftersom der skal tilsættes 5 liter urt senere, skal dette tages med i beregningerne forholdsmæssigt.

(18/23)*190=148 IBU. Altså den ægte IBU er på 148, hvilket giver et BU:GU forhold på: 1.63



Omstikning når krausen er done.

Lad øllet hvile i 14 dages tid - og så på flasker. Hvis beregningerne passer - så burde vi ende med en øl-vin på 12.5%.

Præcisering til opskrift i beercalc: Under humle i opskriften er nævnt "Bullion", men den faktiske humle er palisades - købt hos maltbasaren.

Opskrift:
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi?pick=7a%20Opus%20%2315%20Ses%20i%20morgen&mine=&sort=date&stylesort=&numshow=50&namesearch=7a&brewersearch=


Bryglog:

12. august 2006 - brygdag:

De første 18 liter af i alt 23 er ved at blive brygget.

For første gang siden Diego Part I, at vi brygger med så mange kg malt (7.5kg). Vi satser på, at det kan lade sig gøre at få en fornuftig effektivitet med vores "Lund-setup" denne gang.

Der var ingen problemer med at holde effektiviteten oppe. Endte med en eff. på 72% - og det endda efter at gryden var kogt over (ikke mindre end to gange) og kastet en del urt ud på gulvet.

Bryg afsluttet kl. 21.00, hvor gæren blev tilsat. Allerede kl. 23 begynder der at komme små kluk fra gærspanden. God potent starter!

16. august 2006 - Omstikning og sukker tilførsel

Startede en gær d.13/8 i forgårs - klar i dag.

SG:1024 - på 8% alc.

Ny OG: 1082

Gæren tilsat og og tørhumling med 11g Fuggles, 54g Palisades, 18g first gold og 22g Saaz så ventes der bare....

27. august 2006 - omstukket

SG er 1045 - hvilket jo unægteligt er højt.

Måske vores tilføjelse af sukker er karamelliseret en smule - måske vil gæren ikke mere. White Labs siger 10-15%.

 Vi lader den være lidt - og den får en svingtur i ny og næ (rousing of the yeast).

9/11 - 2006 - gær tilsat

Målte SG til 1045 - så der er ikke sket noget siden sidst.

Sidst vi var i Maltbazaren købte vi en af deres restgær, WLP099. Vi håber på, at denne sprinter kan presse SG ned til omkring 1030.

5. oktober 2006, tapning

Der er ikke sket noget som helst med SG. Imponerende faktisk - taget i betragtning, at der er kommet i alt 3 rør gær i.

Nu er den flasket.

130 g til 23 liter.

Der blev kun tappet 18 liter! Det skyldes, at vi prøver at tilsætte de sidste 4,5-5 liter et helt brev T-58 - for at se, om det nu ikke skulle være muligt at få den SG lidt længere ned.

18. oktober 2006, tapning 2

SG = FG målt til 1035 - så der er sket noget. Det blev til 11 33cl flasker i alt, flasket til at få et co2 rumfang på 2,3.


Opdateret: 18.10.2006, 21.42

Ingen kommentarer:

Send en kommentar