lørdag den 12. august 2006

Opus #16 Mørk eeVee

Vi var så glade for vores bryg nummer 11, at vi gerne vi lave en mørk udgave af denne.




5. august 2006 - Oprettet opskrift på beecalc.


opskrift



Dekoktion - en mulighed (http://realbeer.com/spencer/FAQ/decoction.html)?





Average 2-step method


for Belgian pale ale, German pilsner, Munich styles and Bavarian wheat beer. This method takes 2.5 to 3.5 hours, depending on the grist.

  • Strike temperature of 53C, stir well and rest for 20'

  • Stir and take 1/3 of the mash. (If you use a large proportion of unmalted grains you can take less of the mash and add water and dry crushed grains to make up 1/3 of the total volume). Heat to 72C, rest for 20' (malt) to 40' (malt+grains).

  • Bring to boil and boil for 15-30'

  • Add back to reach a temperature of 65-67C, rest 15-35'


  • Take 1/4 of the mash, boil for 15-30'

  • Add back to reach a temperature of 70-73C, rest until saccharification is complete (30'-1h).

  • No mash-out, start sparge immediately.



12. august 2006 - brygdag.

- Malt hentet i kælder

- Malt kværnet


- Gærstarter. Smack-package er hævet godt.



Vi har brygget med vores egen fortolkning af dekoktion: Kogt 3 liter urt ved siden af, som vi så har ført tilbage til gryden lige før temperaturen skulle hæves til 77gC.



Sat til gæring med 150g egetræsspåner.



22. august 2006 - omstukket

Antal liter før omstikning: 24,5

Efter 23,5 liter.

Planen var egentlig at spæde op så vi havde 27 liter - men jeg synes, at den smagte rigtig tyndt under omstikningen. Derfor venter vi lige og ser an.


SG er 1015. Så den er nok done.

Hvor er det irriterende med det træ når man skal gøre spanden ren bagefter !! Dufter lidt af det dog.



27. august 2006 - flasket:

Typisk stikker vi om inden flaskning, men ikke denne gang. Der var ikke mange rester i bunden. Dette kan skyldes, at den fik lov til at stå i 10 dage før første omstikning.

Vi har brugt 291g sukker, hvilket giver ca 12g/liter. Et rumfang på 4.2.



16. oktober 2006 - smagning

Det er ikke den store smagsoplevelse - hermed ikke sagt, at den ikke smager godt. Den mangler noget "hvede-øls-smag". Den er nok blevet gæret ved en for lav temperatur. De sorte malte trænger desuden for meget igennem. Det er ikke til den her øltype, at vi fremover skal bruge spåner. Nu er det prøvet! Faktisk er vi ikke vilde med spånerne - der er simpelthen for lidt guf i forhold til arbejde.









Opdateret: 17.10.2006, 13.02

Ingen kommentarer:

Send en kommentar