lørdag den 20. juni 2009

#45 Banko (eksperiment; alm. vand)

Dette bryg, og nummer #44 var et lille vandeksperiment. Eksperimentet gik ud på at finde ud af, hvilken betydning for det endelige øl det havde at koge vandet i forvejen - frem for bare at bruge det direkte fra hanen på brygdagen. Ved at koge vandet dagen før, bundfælder en del af kalken, hvilken gør vandet blødere. Vi ville netop gerne smage forskellen på "hårdt" og "blødt" vand. #44 og #45 er lavet efter samme opskrift. Selve brygforløbet startede og sluttede også tæt på samme måde. De har gæret samme sted. Alt i alt mener vi, at de er lavet så identisk vi som håndbryggere kan.

For at konkludere på eksperimentet mødtes vi, og lod Anja hælde øllet op til os, så vi ikke kunne vide, hviken øl der var i hvilket glas. Herefter skrev vi ned, hvad vi kunne se, lugte og smage.

Øl A:
Udseende:
Aroma:
Smag:

Øl B:
Udseende:
Aroma:
Smag:


Konklusion:
Der ER forskel på det endelige øl. Øllet med det forkogte vand får en betydelig rundere profil, som i dette tilfælde fik karamellen frem i øllet, og bitterheden mere i baggrunden. Favoritten er lidt en blanding af de to. Humlen var for fremtrædende i den med ikke-forkogt vand, og for rund i den med forkogt vand. Koger vi vandet før bryg en anden gang, vil vi kompensere for dette i opskriften ved at bruge mere humle og mindre karamel.


Dette er endnu en triple-A (American Amber Ale) fra vores side.

Har lige nuppet et glas af #45. Masser af skum, men CO2en er ikke bundet endnu. Den har en del tåge, som er en blanding af køletåge og rester fra den mængde humle der er brugt. Aromaen er en blanding af karamel og frisk humle (blomsteragtig). I smagen er den rund og sød med en let bitterhed. Den balancerer mod det søde, men bliver aldrig kvalm. I følge udregningerne har den en bitterhed på 50 - men den smager en del mildere; nærmere 40.

Den er rigtig drikkevenlig. Selv fruen er måtte bede om lidt mere ...
- Robert, 18. juli 2009 22:49


Mads og Nadines Bryllupsøl
Opskrift
9910B - American Amber Ale (American Ale)

OG: 1.060
FG: 1.015
Alkohol: 5,9% alk. pr. vol.
Bitterhed: 50 IBU
Farve: 28 EBC
Effektivitet: 66 %


5,250 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett)
0,330 kg Munich II (Weyermann)
0,280 kg Amber (Brewferm)
0,230 kg Biscuit Malt (Brewferm)
0,225 kg Caramel/Crystal Malt 250 (Fawscett Dark Crystal)
0,050 kg Chocolate Malt Pale (Thomas Fawcett)

25 g Horizon Leaf (9.90 %) i 60 minutter
25 g Centennial Pellets (8.80 %) i 10 minutter
25 g Amarillo (8.00 %) i 10 minutter
25 g Amarillo (8.00 %) i 1 minutter
25 g Centennial Pellets (8.80 %) i 1 minutter

English Ale (WLP002) White Labs
Safale US 05 (US-05) DCL Yeast

1.00 items Protafloc


Noter
Generelle kommentarer se #44
Brygdag (20/6-09)
Brix, OG: 14.9
Fik måske lidt for mange proteiner med over; men endte med de 21 liter i gæringsspanden. 1 liter tilbage i gryden. En under forventet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar