søndag den 7. juni 2009

#43 Onze eerste lambik

Vores første lambic. Kan prøvesmages allerede om et år.
Vi har nu brygget i 4 år og 2 dage. Hallo.

Opskrift
20A - Lambic Style Ale
OG: 1.058
FG: 1.006
Alkohol: 6,8% alk. pr. vol.
Bitterhed: 5 IBU
Farve: 7 EBC
Effektivitet: 78 %
Volumen brygget: 42 liter
6,000 kg Pilsner (Weyermann)
4,000 kg Flaked Wheat, Brewferm
0,100 kg Cara-Pils/Dextrine
163 gOld Hops0.50 %90min
Safale US 05 (US-05) DCL Yeast
Belgian Lambic Blend (3278) Wyeast Labs
Forberedelse
Forud for dagen har vi sørget for, at have "gammel" humle klar. Det har vi gjort ved, at lade 160 g Tettnang ligge i en papirspose i ca et halvt år. Vi har planlagt køb af ny humle, der kan blive gammel til næste år. Ikke Tettnang - da den lugter for kraftigt, men Saaz.


Brygdag, 7. juni 2009
Mæsk tog ca 4 timer, som var en tyk mæsk 2:1. Så havde vi stuck mash. Det tog også 2 timer. Så skulle det hele koge.
Vi begyndte kl. 12 og sluttede ca 22.30. Sådan går det nogle gange, at dagen bliver lidt lang, og det endte jo godt.


Mæskeprogram:
  • Dough in: Add 20,00 L of water at 49,8 C
  • 15 min - Hold mash at 45,0 C for 15 min
  • 5 min Protein Rest: Heat to 50,0 C over 5 min
  • 15 min - Hold mash at 50,0 C for 15 min
  • 25 min Beta Amylase: Heat to 65,0 C over 25 min
  • 45 min - Hold mash at 65,0 C for 45 min
  • 10 min Alpha Amylase: Heat to 70,0 C over 10 min
  • 30 min - Hold mash at 70,0 C for 30 min
  • 13 min Mash Out: Heat to 76,0 C over 13 min
  • 10 min - Hold mash at 76,0 C for 10 min
  • 25 min - Heat to 88,0 C
  • 45 min Sparge med 88 °C varmt vand

Resultatet af dagen:
  • 1 spand på 1.056 - gærer med US05 + lambic blend (allerede smacked ved modtagelse).
  • 1 spand på 1.060 - gærer med US05.

Begge på 20 liter. I opskriften har vi noteret 1.058, som er en middel af de to. Den på 1.060 blev ligeledes målt med refraktometer, som gav værdien 15 brix, hvilket er samme værdi som målt med hydrometer.

Update: fejl i mæskeprogram. Vi skulle ikke lave et rest ved 88 C, men skulle bare have sparget med 88 gC vand.

12/6-2009 omstikning
Vi har øllet i 2 spande.

1.056 -> Brix 8.1 svarer til 1.017
1.060 -> Brix 8.0 svarer til 1.014 (fik lambic blend efter omstikning)

Farven var halmgul - og vi kunne ikke kigge igennem. Der var ikke tydelig smag af brettanomyces i den spand der allerede havde fået et lambic-blend. Den uden smagte næsten på samme måde.
De er nu begge sat ned i min kælder, hvor de vil stå i to spande indtil vi får importeret vores vinballon.

[18/8-10 Smagning]
1056 (1.006):
Udseende: Helt klar
Aroma: "mild" hestedækken, lidt alkohol
Smag: primært grape/citrus.

1060 (1.008):
Udseende: Lidt mindre klar end den ande, men stadig klar.
Aroma: Alkohollen er lidt mere tydelig, mild bret.
Smag: Meget rund og lidt sur. Mere appelsin end grape.

[9/10-10 Frugt tilsat]
Kenni skaffede frugt på Fyn.
10 liter fik 3 kg solbær
10 liter fik 2 kg hindbær.

Tilbage er nu 20 liter lambik som består af 2/3 batch #1, og 1/3 batch #2.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar