lørdag den 3. oktober 2009

Batchstørrelser og effektivitet

Et af vores mål er altid at få så tæt på 21 liter urt overført til gæringsspanden. I vores opskrifter er der oftest sat et endeligt volumen størrelse på 23 liter. Det er også denne størrelse vi beregner vores effektivitet ud fra. Vores erfaring er at vi mister ca. 1 liter urt pr. 133 g humle (blade), og ofte vil der være proteiner vi ikke ønsker at få med. Brygger vi med meget humle, sættes den endelige volumen op.

Grunden til at vi gerne vil have 21 liter i gæringsspanden er, at vi så kan tåle at miste 2 liter øl, så der er 19 liter tilbage. 19 liter er faktisk lidt i overkanten af hvad der kan være i to 9 liters cornelius fade.

Vores effektivitet svinger mellem 65 % og 72 %. Det afhænger meget af,  hvor kraftig øl vi brygger. Jo kraftigere desto lavere effektivitet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar