Egentlig vil vi helst spille bingo - svensk bingo
for at være helt præcise. Men der er så mange
regler at lære - og det virker så svært.
I stedet bruger vi vores fritid på at vande
malt og humle.
Send en mail
søndag den 28. juni 2009
lørdag den 20. juni 2009
#45 Banko (eksperiment; alm. vand)
For at konkludere på eksperimentet mødtes vi, og lod Anja hælde øllet op til os, så vi ikke kunne vide, hviken øl der var i hvilket glas. Herefter skrev vi ned, hvad vi kunne se, lugte og smage.
Øl A:
Udseende:
Aroma:
Smag:
Øl B:
Udseende:
Aroma:
Smag:
Konklusion:
Der ER forskel på det endelige øl. Øllet med det forkogte vand får en betydelig rundere profil, som i dette tilfælde fik karamellen frem i øllet, og bitterheden mere i baggrunden. Favoritten er lidt en blanding af de to. Humlen var for fremtrædende i den med ikke-forkogt vand, og for rund i den med forkogt vand. Koger vi vandet før bryg en anden gang, vil vi kompensere for dette i opskriften ved at bruge mere humle og mindre karamel.
Dette er endnu en triple-A (American Amber Ale) fra vores side.
Har lige nuppet et glas af #45. Masser af skum, men CO2en er ikke bundet endnu. Den har en del tåge, som er en blanding af køletåge og rester fra den mængde humle der er brugt. Aromaen er en blanding af karamel og frisk humle (blomsteragtig). I smagen er den rund og sød med en let bitterhed. Den balancerer mod det søde, men bliver aldrig kvalm. I følge udregningerne har den en bitterhed på 50 - men den smager en del mildere; nærmere 40.
Den er rigtig drikkevenlig. Selv fruen er måtte bede om lidt mere ...
- Robert, 18. juli 2009 22:49
Mads og Nadines Bryllupsøl | ||
Opskrift | ||
9910B - American Amber Ale (American Ale) | ||
OG: 1.060 FG: 1.015 Alkohol: 5,9% alk. pr. vol. Bitterhed: 50 IBU Farve: 28 EBC Effektivitet: 66 % | ||
5,250 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) 0,330 kg Munich II (Weyermann) 0,280 kg Amber (Brewferm) 0,230 kg Biscuit Malt (Brewferm) 0,225 kg Caramel/Crystal Malt 250 (Fawscett Dark Crystal) 0,050 kg Chocolate Malt Pale (Thomas Fawcett) | ||
25 g Horizon Leaf (9.90 %) i 60 minutter 25 g Centennial Pellets (8.80 %) i 10 minutter 25 g Amarillo (8.00 %) i 10 minutter 25 g Amarillo (8.00 %) i 1 minutter 25 g Centennial Pellets (8.80 %) i 1 minutter | ||
English Ale (WLP002) White Labs Safale US 05 (US-05) DCL Yeast | ||
1.00 items Protafloc | ||
Noter Generelle kommentarer se #44 Brygdag (20/6-09) Brix, OG: 14.9 Fik måske lidt for mange proteiner med over; men endte med de 21 liter i gæringsspanden. 1 liter tilbage i gryden. En under forventet. |
#44 Bingo (eksperiment; forkogt vand)
Vores konklusion på dette lille vandeksperiment kan læses her: Konklusion --- Mads og Nadines Bryllupsøl | ||
Opskrift | ||
9910B - American Amber Ale (American Ale) | ||
OG: 1.059 FG: 1.014 Alkohol: 5,9% alk. pr. vol. Bitterhed: 47 IBU Farve: 27 EBC Effektivitet: 68 % | ||
5,250 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) 0,330 kg Munich II (Weyermann) 0,280 kg Amber (Brewferm) 0,230 kg Biscuit Malt (Brewferm) 0,225 kg Caramel/Crystal Malt 250 (Fawscett Dark Crystal) 0,050 kg Chocolate Malt Pale (Thomas Fawcett) | ||
25 g Horizon Leaf (9.90 %) i 60 minutter 25 g Centennial Pellets (8.80 %) i 10 minutter 25 g Amarillo (8.00 %) i 10 minutter 25 g Amarillo (8.00 %) i 1 minutter 25 g Centennial Pellets (8.80 %) i 1 minutter | ||
English Ale (WLP002) White Labs Safale US 05 (US-05) DCL Yeast | ||
1.00 items Protafloc | ||
Noter Fada (29/6-09) Da vi smed dem på fad blev SG målt i begge til #44 1020 - 8,2 Brix - da vi mente de burde været gæret ud, stak vi den hver i sær 4 dråber AG300 enzym. Den 9/7-09 blev der så målt #44 1016 - 7,4Brix og #45 1017 - 7,9Brix altså lidt højere end target på 1010-1015 (for stilen). Vi ville ikke pille mere med enzyner, så de røg på køl. Fada 18/7-09 Øllet har stået på køl 4deg.C. i en nogen tid og v.2 deg.C. i 2 dage på 19L fade som klaringsforsøg. To 19L fade passer bedre i køleskabt (v. K) end to 30L gærspande. De to 19L fade er stukket over på 4x9L fade, da de er super nice at have i køleskabet. #44: FG 1014 - Brix 7,4 og en snas. #45:FG 1015 - Brix 7,5.
|
søndag den 7. juni 2009
#43 Onze eerste lambik
Vi har nu brygget i 4 år og 2 dage. Hallo.
Opskrift | |||||
20A - Lambic Style Ale | |||||
OG: 1.058 FG: 1.006 Alkohol: 6,8% alk. pr. vol. Bitterhed: 5 IBU Farve: 7 EBC Effektivitet: 78 % Volumen brygget: 42 liter | |||||
6,000 kg Pilsner (Weyermann) 4,000 kg Flaked Wheat, Brewferm 0,100 kg Cara-Pils/Dextrine | |||||
| |||||
Safale US 05 (US-05) DCL Yeast Belgian Lambic Blend (3278) Wyeast Labs | |||||
Forberedelse Forud for dagen har vi sørget for, at have "gammel" humle klar. Det har vi gjort ved, at lade 160 g Tettnang ligge i en papirspose i ca et halvt år. Vi har planlagt køb af ny humle, der kan blive gammel til næste år. Ikke Tettnang - da den lugter for kraftigt, men Saaz. Brygdag, 7. juni 2009 Mæsk tog ca 4 timer, som var en tyk mæsk 2:1. Så havde vi stuck mash. Det tog også 2 timer. Så skulle det hele koge. Vi begyndte kl. 12 og sluttede ca 22.30. Sådan går det nogle gange, at dagen bliver lidt lang, og det endte jo godt. Mæskeprogram:
Resultatet af dagen:
Begge på 20 liter. I opskriften har vi noteret 1.058, som er en middel af de to. Den på 1.060 blev ligeledes målt med refraktometer, som gav værdien 15 brix, hvilket er samme værdi som målt med hydrometer. Update: fejl i mæskeprogram. Vi skulle ikke lave et rest ved 88 C, men skulle bare have sparget med 88 gC vand. 12/6-2009 omstikning Vi har øllet i 2 spande. 1.056 -> Brix 8.1 svarer til 1.017 1.060 -> Brix 8.0 svarer til 1.014 (fik lambic blend efter omstikning) Farven var halmgul - og vi kunne ikke kigge igennem. Der var ikke tydelig smag af brettanomyces i den spand der allerede havde fået et lambic-blend. Den uden smagte næsten på samme måde. De er nu begge sat ned i min kælder, hvor de vil stå i to spande indtil vi får importeret vores vinballon. [18/8-10 Smagning] 1056 (1.006): Udseende: Helt klar Aroma: "mild" hestedækken, lidt alkohol Smag: primært grape/citrus. 1060 (1.008): Udseende: Lidt mindre klar end den ande, men stadig klar. Aroma: Alkohollen er lidt mere tydelig, mild bret. Smag: Meget rund og lidt sur. Mere appelsin end grape. [9/10-10 Frugt tilsat] Kenni skaffede frugt på Fyn. 10 liter fik 3 kg solbær 10 liter fik 2 kg hindbær. Tilbage er nu 20 liter lambik som består af 2/3 batch #1, og 1/3 batch #2. |