søndag den 28. februar 2010

#56 Pliny the Elder

Her på det seneste har jeg haft en craving efter humlede øl. Selv forleden på ØLbaren kunne de ikke diske op med en frisk IIPA. Med mindre jeg smutter forbi specialbutikkerne, så må jeg "nøjes" med Midtfyns Bryghus IIPA, som jeg finder lidt for sød og egentlig ikke humlet nok. Jeg ved ikke om K blev træt af at høre på mig, men han var heller ikke længe om at hoppe på Pliny the Elder-vognen. En opskrift som stammer fra Russian River Brewing Company - og da den kom frem var definerende for stilen Imperial IPA/IIPA. Der findes mange andre opskrifter som er mere humlede. Specielt opskrifter fra håndbryggere. Men Vinnie Cilurzo skulle kunne noget med humlesammensætninger, så derfor valgte vi denne opskrift. En anden vigtig ting er jo, at sådan en svend her skal drikkes hurtigt efter tørhumlingen er afsluttet - så det glæder jeg mig også til.

Opskrift
14C - Imperial IPA (India Pale Ale (IPA))
OG: 1.082 / est. 1.082
FG: 1.017 / est. 1.015
Alkohol: 8,5% alk. pr. vol.
Bitterhed: 211 IBU
Farve: 14 EBC
Effektivitet: 74 %
Volumen brygget: 25 liter
 
5,200 kg Pale Malt, Maris Otter
1,050 kg Diastatic Malt
0,500 kg Extra Light Dry Extract
0,500 kg Corn Sugar (Dextrose)
0,450 kg Cara-Pils/Dextrine
0,250 kg Caramel/Crystal Malt 60-80
0,250 kg Wheat Malt, Pale
 
40 gChinook13.90 %60min (mæsk)
20 gChinook13.90 %90min
75 gWarrior15.00 %90min
30 gSimcoe12.90 %45min
25 gColumbus14.20 %30min
50 gCentennial11.90 %0min
25 gSimcoe13.00 %0min
50 gCentennial11.90 %14 dages tørhumle
40 gSimcoe12.90 %14 dages tørhumle
75 gColumbus14.20 %14 dages tørhumle
 
Dry English Ale (WLP007) White Labs
 
[27/2-2010 Brygdag]
Her i Vanløse har vi hårdt vand. For at undgå et snerpende humlebid har vi blødgjort vandet ved at koge det dagen før, og lade kalket bundfælde. To gange tre liters gærstarter.
Mæsket ved 66 °C.

[5/3-2010 Omstikning]
Omstukket. SG: 1.022. Brix: 10.9. Smager var frisk humlet, og bitterheden var absolut til stede, og den var ikke harsk, men derimod rund og stadig bitter nok. Stadig for sød.
Tilsat humle.

[11/3-10 Måling]
Brix: ca 9.2. Lidt svært at aflæse. Tog fire prøver som var mellem 9.5 og 9.0. Har afrundet til SG 1.010. Når humling er slut laver vi en hydrometermåling.

[21/3-10 Kegget]
I alt et næsten fuldt 19 liters keg. Ved en fejl har den stået ved 27 grC i næsten en hel uge, termostat fejlede. Kunne ikke smages i dag.

[22/3-10 Måling]
Målingerne stammer fra slatterne i bunden af gæringsspanden. Prøven glemte vi at tage ind, så den har stået på min altan i ca 24 timer. Det kan muligvis have en indvirkning på målingerne.
Brix: 9,5 (tre ens målinger) hvilket i følge BeerSmith svarer til 1.011.
Hydrometermåling: 1.018. Denne måling er et stykke fra 1.011.

[1/4-10 Måling]
1.017 hydrometer.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar