En lille video som viser gæraktiviteten. Temperaturen var 22,5 gC da filmen blev optaget 24 timer efter gæren blev pichet. Ville gerne have startet de to første dage med gæring omkring de 20 gC, men aktiviteten i spandene gør det desværre ikke muligt. Anden del af filmklippet er taget fire dage efter gæren blev pitchet.
Humlen er blevet mere aftagende med tiden - ca halvanden måned gammel, og karamelsmagen er blevet mere tydelig. En forbedring til denne opskrift vil være justering af karamelmalte, så der kun bruges 100 g biscuit og 100 g cara amber (60 EBC) i forhold til nu, hvor der er brugt 100 g cara crystal (120 ebc). Denne justering skulle gerne give lidt mindre karamel - og en bedre overgang mellem basismalt og karamel. Desuden skal vandet ikke være helt så blødt. Vi ønsker lidt mere humlekant - så tilsætning af lidt kalcium kan løsningen. To skridt frem og eet tilbage : først koge vandet for at justere til blødt - og så kalcium for at gøre det lidt mere hårdt igen.
Bedømmelse fra Mikkellers Hopbomb-challenge:
Som en service til vores læser - transcoder vi lige Mikkeller-signalet:
Brygger: | Kenni Pedersen |
Dommere: | Thomas Schøn + Jannik Sahlholdt |
Udseende: | Klar ravfarve, sparsomt skum. Vi savner skum og karbonering. 3 point ud af 5 |
Aroma: | Fin klar duft. Ren. Æbler og Nelson 8 point ud af 10 |
Smag: | God klar og ren smag. Ukompliceret, og lige til. Vi kan godt lide den, det er ren røv at trutte i. 8 point ud af 10 |
Mundfylde: | God mundfylde, men i det samlede indtryk savner vi karbonering. 3 point ud af 5 |
Overall: | 8 point ud af 20 |
Samlet score: | 30 point |
Kommentar til bryggeren: | Vi savner karbonering og friskhed i humlen. Du er god til at brygge, med frisk humle og mere kulsyre ville din Tripel Hop være fantastisk og lækker og skøn. |
Opskrift | |||||||||||||||||||||||||
18C - Belgian Tripel (Belgian Strong Ale) | |||||||||||||||||||||||||
OG: 1.081 / est. 1.081 FG: 1.012 / est. 1.012 Alkohol: 9,0% alk. pr. vol. Bitterhed: 55 IBU Farve: 12 EBC Effektivitet: 75 % Volumen brygget: 26 liter | |||||||||||||||||||||||||
6,500 kg Pilsner 1,000 kg Sugar, Table (Sucrose) 0,500 kg Munich I 0,150 kg Biscuit Malt 0,100 kg Cara Crystal | |||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||
Abbey Ale (WLP530) White Labs | |||||||||||||||||||||||||
[21/3-2010 Brygdag] Forud for brygdagen har vi forkogt vand til mæskning for at fælde kalk ud. Desuden er der blevet lavet en gærstarter - som i øvrigt var så livlig, at den spyttede det meste ud af kolben den var lavet i. OG målt til 1.069, hvilket er uden sukker som tilsættes om et par dage. [23/3-2010 Sukkertilsætning] Cirka 1.1 kg sukker blev opløst i en gryde sammen med lidt vand ved at koge det op. Af dette kom ca. 1 kg sukker med over i gæringsspanden - resten sad på siden af gryden. Samlet volumen i spand er nu ca. 26 liter. Temperaturen var tænkt at skulle være 20 gC, men i praktis har den ligget på ca 21,5-23,0 gC. Når der stormgæres kan det være svært at holde temperaturen nede, hvis der ikke aktivt køles. [28/3-2010 Omstikning samt tilsætning af humle] Overført 23 liter til ny spand. Temperaturen i køleskabet er nu sat til 26 gC stadig på vej mod de 30 gC. Hydrometer: 1.014. Brix: 9.4 (alle tre målinger viste det samme). Der er en dejlig krafig duft af Nelson Sauvin. Alkohollen er varm. Smag af gær (bagegær), men den er også kun syv dage gammel. 100 g amarillo humle tilsat. [10/4-2010 Omstikning] Den har nu tørhumlet i ca 14 dage. Før vi putter den på fad, vælger vi at klare den i en plastikflaske først. Det gør vi ved at lade den stå ved ca 10 gC i 2 dage - og herefter komme den på fad. Den har en dejlig duft, og wlp530 gæren har gjort et godt stykke arbejde. Den er humlet uden at være vanvittig bitter. Den virker tættere på 55 IBU end de kalkulerede 75. BeerSmith mener også, at der kommer 16 IBU alene under mæskningen, hvilket måske ikke har været tilfældet. [15/4-2010 Kegget] Hydrometer: 1.012, brix: 9,0 -> (som med OG 1.081 siger FG er 1.008. For at den rigtige værdi er 1.008 skulle OG have været 1.075). Ønsket CO2-volumen 2,6. Ved 10 gC skal den have påsat et tryk på 1,3 bar. Nu står den ikke et sted hvor temperaturen er hamrende stabil -og kan komme op på 13 gC. Med samme tryk vil det betyde en CO2-volumen på 2,3. Blichmann siger jo godt nok vi skal blive nede ved 2,1 - men vi tager chancen, det er jo kun 20 % mere end anbefalet. [19/4-2010 Klaringsmiddel tilsat] Det ene af de to fade har fået tilsat klaringsmiddel. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar