lørdag den 8. januar 2011

#66 Tyk Imperial Stout

TD.
En tyk øl. Planen er at lave den stærkeste øl vi indtil nu har lavet. Og der skal være masser af rist i den. Ingen forbilleder - bare ren og skær drengeglæde for mørke stærke øl. Mandeøl.

I bedste parti gyle-stil har vi også lavet en tynd øl. Den har disse data: OG: 1.058, FG: ?, IBU: 45, Vol brygget: 16 liter,

Opskrift
OG: 1.140
FG: 1.046
Alkohol: 12,4% alk. pr. vol.
Bitterhed: 67 IBU (Tinseth)
Farve: 194 EBC
Effektivitet: 50 %
Volumen brygget: 23 liter
 
12,000 kg Pale Malt
2,000 kg Diastatic Malt
1,250 kg Roasted Barley
1,000 kg Oats, Flaked
1,000 kg Smoked Malt
1,000 kg Muscovado, Dark
0,750 kg Carafa Special I
0,280 kg Special B
0,250 kg Caramunich II
 
40 gCentennial8,0 %60min
45 gWarrior15,0 %60min
50 gAurora8,0 %10min
 
6.00 gm Gypsum (Calcium Sulfate)
 
Dry English Ale (WLP007) White Labs
London Ale (1028) Wyeast Labs
Super High Gravity Ale (WLP099) White Labs
 
3/01/11 Gærstarter
Otte (8) liter gærstarter sat over. Noget af gærstarteren skal bruges til den tynde, og det meste til den tykke. Vi havde nogle forskellige gamle rør og en enkelt smackpack liggende. Så det endte med, at der kom tre rør og en smackpack i: En gammel WLP099 (udløb for fire måneder siden), en WLP007 (udløb for tre måneder siden), en frisk WLP099 samt en London Ale (WY1028, som udløb for en måned siden).

8/1-11 Brygdag.
13 timer i køkkenet i dag. Vi har brugt ny mæskespand - som har en kapacitet på 60 liter. Den virker :-)
Vi fik lavet 20 liter tyk stout og 16 liter tynd (1.058).
Gær pitched ved 18 gC. Temperatur sat til at være mellem 18.0-18.2 gC. Når gæringen tager fat, stiger den nok noget.
Sukker endnu ikke tilsat tyk stout.

9/1-11 Ekstra ilt
Har fået 20 min ilt ca 9 timer efter pitch af gær. Der er slet ikke plads nok til al den skum i spanden. Der er øl op til 20 liter mærket, og herfra er der det tykkeste lag skum helt til kanten. Jeg har valgt at lade låget ligge løst toppen af skummet, og ikke presse det på spanden. Så må jeg bare ud en gang i mellem og tørre skum op.

15/1-2011
OG: 1.080
Tilsat champagnegær.

21/1-2011
OG: 1.074
Flyttet gæringsspand tættere på radiator.
Jævnligt svinges gæringsspanden lidt for at holde gæren "in suspense".

5/2-2011 Måling
SG 1.066

12/2-2011 Måling
SG 1.060

28/2-2011 Enzymer tilsat
Vi har tilsat 5 dråber enzymer. Når target er nået - skal øllet pasteuriseres.
SG: 1.055

5/3-2011 Måling
SG: 1.052

31/3-2011 1½ liter stukket over på flaske med dekanteret starter. SG 1.046.

5/4-2011 FG for de 1½ liter efter 5 dage er 1.025. Hældt tilbage til gærspand. Vi er klar med gærstopper.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar