Der findes rigtig mange bud på nettet om, hvordan opskriften skal skrues sammen. Vores er sammensat af det vi har læst forskellige steder og fundet mest rigtigt. Den kilde vi har haft mest fidus til er denne: http://www.tastingbeers.com/school/beer_production/12007568.html
Her beskrives, at den er brygget udelukkende med pipkin malt og a touch of crystal. Vi kan ikke skaffe pipkin malt, så vi substituerer med maris otter malt - og vi bruger a touch of Thomas Fawcett pale crystal male (ca 1-2 %). Gæren som bruges til Thomas Hardy's Ale er en lagergær som stammer fra Tyskland. I følge internettet er netop denne gærstamme White Labs 099. Artiklen nævner, at bitterheden er 75 IBU - men vi ved ikke, hvilken model der er benyttet, eller om den reelt er målt. Vi bruger Tinseth-modellen, og går efter ca 60-65 IBU.
Humlemæssigt bruger vi challenger, northdown og east kent golding. Artiklen nævner også styrian golding, men den springer vi let og elegant henover. Når man åbner poserne for challenger og northdown så er aromaen meget ens: urte- og umami-agtig. I virkeligheden bruger (brugte) O'Hanlon nok bare den humle der var tilængelig. Vi har ikke fundet nogen opskrifter, vi 100 % tror på der angiver, hvornår og hvor meget af de forskellige humle, der skal tilsættes. Challenger og northdown bruger vi i samme mængder både til at gøre øllen bitter og for at få aroma. East kent golding til aroma og tørhumling. Samlet bruger vi 300 g humle, hvilket er en del. Til sammenligning brugte vi 340 g humle til vores seneste double ipa, som af natur er en del voldsommere.
Vi har dumpet denne øl. Den fik en eller anden form for infektion; laktisk.
Den modne beslutning |
Opskrift | ||||||||||||||||||||||||||||||
OG: 1.122 FG: 1.026 Alkohol: 12,7% alk. pr. vol. Bitterhed: 60 IBU (Tinseth) Farve: 27 EBC Effektivitet: 44 % Volumen efter kogning: 23 liter | ||||||||||||||||||||||||||||||
20,000 kg Maris Otter 0,250 kg Caraamber | ||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||
1.00 items Protafloc 8.00 gm Gypsum (Calcium Sulfate) | ||||||||||||||||||||||||||||||
Super High Gravity Ale (WLP099) White Labs | ||||||||||||||||||||||||||||||
12/3-2011 Brygdag. 12 (tolv) liter gærstarter. Vand behandlet et par dage i forvejen, ved at koge og tilsætte kalciumsulfat. Mæsket ind ved 52 gC i 30 minutter. Hævet til ca 65 gC. Stuck mash. Frem med den gamle lauter-tun. 31 liter blev taget ud. Efter kogning kom de sidste humle i - og her lod vi det stå i 20 minutter før vi begyndte at køle. 220 g humleblade og tre timers kogning tog sin del af urten, så efter køling var der 19 liter i gæringsspand. OG (19 liter): 1.130, ca 1,5 liter starter tilsat -> ny OG: 1.122 Sat til gæring ved 18 gC. ca 6 timer efter gærpitch har vi ladet akvariepumpen køre 5 minutter. ca 12 timer efter gærpitch har vi ladet akvariepumpen køre 10 minutter. 19/3-2011 En måling fortæller, den mangler at gære 17-20 point før den rammer vores ønskede mål på 1.030-33. Den er nu SG=1.050. 23/3-2011 Ca en liter er overført til dekanteret ny starter. SG = 1.041; 8 point fra ønsket mål. 26/3-2011 Ny starter med "rigtig" øl hældt tilbage til spand. Herefter blev den stukket om fra spand til better bottle. SG for den liter øl der blev dekanteret til "ny starter" målte jeg til 1.030. Det må være tæt på forced fermentation som vi kan komme - og nok også hvad vi maksimalt kan forvente os. 7/4-2011 Alkohollen er meget tydelig og øllet er grumset. SG målt til 1.026 - hvilket er en del lavere end ønsket. Den er meget grumset. Noget tyder på, at den ikke lander som ønsket. Nu får tiden lov at arbejde med denne øl. 2/5-2011 For noget tid siden (har ikke noteret hvornår, men 2-4 uger siden) kom den på better bottle og flyttet ned i kælderen. I går tilsatte jeg klaringsmiddel - da den stadig er meget grumset. Ikke et decideret sundhedstegn. Den har ikke verdens mest fremragende aroma. Vi lader tiden arbejde for den. 21/5-2011 Øllet skal dumpes. Den har en eller anden form for laktisk infektion. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar