søndag den 24. april 2011

Pasteurisering

Som håndbrygger er det oftest uinteressant at pasteurisere sit øl. Men der i hvert fald ét tilfælde, hvor vi gerne vil pasteurisere. Faktisk vil vi gerne stoppe gæringen - hvilket også sker efter pasteurisering.

Pasteurisering kan gøres på flere måder, blandt andet:
 • Tappe øl på flasker, og varm flaskerne op til 70 °C
 • Hælde på fad, og varm fad op til 70 °C
 • Varm øllet på vej fra gæringsspand til fad
Den sidste løsning har vi selv tænkt på - og prøvet:


Konklusion på Varm øllet på vej fra gæringsspand til fad:
Det virker ikke som om der er gået meget smag eller aroma tabt. Men processen var en kende besværlig. Skal det gøres en anden gang forsøger vi os med at varme fyldte kapslede flasker eller varme et helt fad. Konklusion: det virkede.

2 kommentarer:

 1. Hvad med den første måde at tappe på, når øllet er i flasker og karboneret, kan det lade sig gøre med det tryk, der er i en flaske, nogen erfaringer med det? Jeg har ikke, endnu, og er lidt bekymret for hvad sådan et tryk kan gøre hvad mine ølkapsler! Vh Kåre

  SvarSlet
 2. @Kåre: Jeg har ikke prøvet at pasteurisere direkte i flasker med kapsel på. Jeg vil nok være bekymret for at kapslerne kan holde, men en simpel test med en enkelt øl kan jo gøre det. Efterlad gerne en besked, hvis du en dag gør det.

  Jeg vil for den sags skyld ikke pasteurisere mit øl igen - får ikke så meget ud af det. Det var kun for forsøgets skyld, at jeg overhovedet gik i gang.

  SvarSlet