lørdag den 4. oktober 2008

Opus #35 Diego Part III - Remake (Mørk stærk belgisk ale )

Dette er første gang vi brygger en af vores egne opskrifter mere end een gang. Det er guldvinderen fra 2006 der skal brygges igen. Humlen er dog ikke challenger denne gang men hallertau.

Maj 2009:
Den fik 30 point ved DM i håndbryg 2009. Scoresheet.

15/7-09 Update
Den smager egentlig OK, men det er ikke verdens bedste belgier.
For at prøve noget andet har vi givet de sidste 14 liter der er tilbage i corny'en et Roeselare Blend, som laves af Wyeast. Vi håber det kan give en smule surt til øllet. Ifølge Wyeast hjemmeside finder vi først ud af det on noget tid:
"Aging for up to 18 months is required for full flavor profile and acidity to develop. Will produce a very dry profile due to super-attenuative nature of mixed cultures"
- Wyeast
Så hvis bakterierne virker .. så ender vi nok med en .. keizerlijke oud bruin eller Imperial Old Brown.

Opskrift
10D - Mørk stærk belgisk ale (Belgisk ale)

OG: 1.083
FG: 1.020
Alkohol: 8,2% alk. pr. vol.
Bitterhed: 37 IBU
Farve: 38 EBC
Effektivitet: 64 %


3,600 kg Pilsner (Weyermann)
1,250 kg Pale Malt (Weyermann)
1,000 kg Munich I (Castle Malting)
1,000 kg Vienna Malt - Eco (Weyermann)
0,750 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann)
0,500 kg Muscovado, Light
0,380 kg Caraaroma (Weyermann)
0,330 kg Caramunich II (Weyermann)
0,100 kg Bryggerens Rørsukker - Extra Light - Økologisk
0,000 kg Chocolate Malt Pale (Thomas Fawcett)

48 g Hallertauer Mittelfrueh (3.90 %) i 60 minutter
60 g Hallertauer Mittelfrueh (3.90 %) i 30 minutter
30 g Hallertauer Mittelfrueh (3.90 %) i 15 minutter

Abbey Ale (WLP530) White Labs

1.00 items Whirlfloc Tablet


Noter
I følge opskriften skal der bruges "Belgian Aromatic Malt". Dette er blevet substitueret med "Biscuit Malt"

Brydag:
14:20: Mæsk startet
15:00: 5 liter ud til opvarmning.Steg til 70 gC ved tilbageføring.
15:35: 5 liter ud til opvarmning.
15:44: urt hældt tilbag.Havde temperaturen 85 gC.
15:48: 75 gC i mæsk
16:00: sparging påbegyndt
16:48: sparge slut
16:48: 1 liter urt taget ud til sukkerkogning
16:50: Urt i "let" kog
17:10: Første humle
17:40: Anden humle
17:55: Humle 3+ protafloc
18:05: Chilling begyndt
18:30: chilling slut
18:35: Påbegyndt urt til fermenteringstank
18:55: Urt overført, gær tilført. Urt iltet.

Gæring:
Vi pakkede spandene ind i et tæppe og en dyne, for at kompensere for temperatur udsving, da de skal stå i min (K) stue. Planen var at starte ved en lidt lavere gæringstemperatur (19°C) og så hæve temp. til 22°C over en uges tid. Dette gik dog helt galt, da der trods 19°C i stuen blev målt 26°C på siden af gæringstanken søndag middag (16timer efter gæren var tilsat). Storm og fuld blæs på gæringen. Begge tanke blev flyttet til en åben altandør (12°C udenfor) i 2-3 timer, uden et målbart fald i temp. Da jeg (K) var ved at fryse en kropsdel af, blev der lukket i stuen og tankene blev flyttet til køkkenet med åben altandør (2-3 timer og intet temp. fald).
Så blev begge sat i badekaret - koldt vand (ca. 11°C) og så faldt temp. - mandag morgen 21°C og så stoppede temperatur legen og gær skum blev renest op fra låg og drengene fik en frisk gærlås. Frisk gærlås og optørring mandag aften.
Begge står nu i stuen v. 21°C og snøfter stadigt (21°C på siden) - temp. Hæves til weekenden til 22°C i stuen

7/12-08
Overført øl fra fermenteringsspand til fad; 3 liter på flasker - 7 g pr liter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar