lørdag den 4. oktober 2008

Opus #34 Jamil - Mørk stærk belgisk ale (Juleøllen 2009)


Opskrift
10D - Mørk stærk belgisk ale (Belgisk ale)

OG: 1.097
FG: 1.008
Alkohol: 11,7 % alk. pr. vol.
Bitterhed: 30 IBU
Farve: 41 EBC
Effektivitet: 64 %


3,823 kg Pilsner (Weyermann)
2,000 kg Extra Light Dry Extract
1,465 kg Munich I (Castle Malting)
0,485 kg Caramunich II (Weyermann)
0,485 kg Special B Malt
0,480 kg Amber (Brewferm)
0,450 kg Bryggerens Rørsukker - Extra Light - Økologisk
0,248 kg Melanoidin (Weyermann)
0,248 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann)

69,004 g Hallertauer Mittelfrueh (4.00 %) i 60 minutter

Abbey Ale (WLP530) White Labs
Super High Gravity Ale (WLP099) White Labs


Noter
I den oprindelige opskrift skal bruges Aromatic malt. Præcis dette produkt kan vi ikke finde - men beskrivelsen af denne malttype er den samme som belgiske Brewferms Amber; så den bruger vi i stedet.

Brygdag:
10:15: Mæsk startet
11:54: 4,5 l 100 gC urt tilbage i mæsk efter at have været taget ud og kogt op fra 67til 100 gC. Dette var nummer 2 gang.
12:05: Sparger med 78 gC vand
12:35: sparge slut
12:40: koger. Preboil OG: 1063. Tog 2 liter urt ud (af 27,5) som blev brugt til at koge sukker op i.
13:10: Humle
14:10: Køling i gang
17:18: Sukkerblanding (ekstrakt + rørsukker) tilført fermentering. OG: 1097. Ikke langt fra target på 1103. Til gengæld endte vi med en liter mere urt end planlagt.

23/11-08 Tilssatte vi en wlp099 gær
07/12-08 FG måling: 1.021 - Den tilsatte gær fik ned fra de 1.030 til 1.021; faktisk 2 point under planlagt FG.

7/12-08
Overført øl fra fermenteringsspand til fad; 4 liter på flasker - 7 g pr liter.

2/4-09
Skulle have været sendt til DM - men den smager ikke som forventet. En stor del af grunden til det skyldes nok, at den er gæret helt ned til 1.008. Det forklarer hvorfor K's flasker revnede. Den er en del sprittet - og ikke helt drikkelig. Den stilles i kælderen - og så ser vi på det når vi mangler fustagen.
- Den smager ikke inficeret - i hvert fald ikke lacto-inficeret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar