søndag den 6. februar 2011

#67 Pliny the Elder ver. 3

Så er det tid til mere double IPA. Endnu et forsøg på at få den fantastiske smag som findes i Pliny the Elder fra Russian River.
Vi vil meget gerne have en tør øl med en god portion bitterhed. Vi har brugt en anden opskrift end de to tidligere gange. Mads ledte os hen til denne opskrift på Fred du Jours hjemmeside.

Kunne du helt vildt godt tænke dig at smage denne øl - så har du muligheden på årets ølfestival 2011.
Se i stedet #70.

Vi har prøvet vores nye filtreringstingest for første gang - kan du se forskel:

DM2011: Scorede 37 point. Ganske fint taget i betragtning, at den på bedømmelsestidspunktet har været tre måneder gammel. Den her øl egner sig slet ikke til at blive så gammel, så vi synes den har fået en pæn behandling.
Link til score sheet.

Opskrift
OG: 1.068
FG: 1.010
Alkohol: 7,6% alk. pr. vol.
Bitterhed: 162 IBU (Tinseth)
Farve: 14 EBC
Effektivitet: 67 %
Volumen brygget: 25 liter
5,000 kg Pale Malt
1,750 kg Diastatic Malt
0,400 kg Corn Sugar (Dextrose)
0,300 kg Cara-Pils/Dextrine
0,300 kg Caramel/Crystal Malt 60-80
85 gColumbus16,0 %90min
21 gColumbus16,0 %45min
28 gSimcoe12,0 %30min
28 gCentennial10,8 %0min
71 gSimcoe12,0 %0min
29 gCentennial10,8 %14dages tørhumle
29 gColumbus16,0 %14dages tørhumle
29 gSimcoe12,0 %14dages tørhumle
7 gCentennial10,8 %4dages tørhumle
7 gColumbus16,0 %4dages tørhumle
7 gSimcoe12,0 %4dages tørhumle
8.00 gm Gypsum (Calcium Sulfate)
Dry English Ale (WLP007) White Labs
[6/2-2011 Brygdag]
Lidt under OG end forventet. Ramte 1.068 i stedet for 1.070. Vi ar lavet 2 x 25 liter.
Mæsketemperaturen var tænkt til 65 gC, men på grund af manglende kendskab til setup - så mæskede vi tættere på 70 gC. Det har nok haft en indflydelse på den endelige FG.
Efter mæsk fordelte vi den samlede urt i to gryder - så de havde samme OG. Det ramte vi plus/minus et point. Vi har antaget, at de begge landede på 1.068 g/l.
Efter kogning lod vi urten stå i 15 minutter inden vi begyndte at køle.
Sat til gæring i to spande.
Spand 1: urt som har kogt uden humleposer
Spand 2: urt som har kogt i humleposer

[10/2-2011 måling]
Spand 1: 1.020; øllet var grumset og bitterheden ikke markant.
Spand 2: 1.016; en del klarere end spand 1. Bitterhed lidt mere tydelig.
Venter et par dage med at begynde tørhumling.

[13/2-2011 tørhumling begyndt]
Spand 1: 1.017; (nederste)
Spand 2: 1.014; (øverste)
Har sat temperaturen op til 21 gC i håb om, at det ikke er for sent at gæren kan spise bare en smule mere sukker, hvis det da er der.

[22/2-2011 Sidste tørhumle]
7 g af følgende humle er blevet tilsat hver spand: columbus, centennial og simcoe.
FG (for den ene): 1.010, giver alk på 7,6
FG (den den anden) : 1.014, giver alk på 7,1

[26/2-2011 Kegget]
Først blev øllet flyttet fra gæringsspand til midlertidigt keg. Herfra blev øllet trykket ud af kegget og gennem et filtreringssystem, til det rensede øl landede i et nyt fad. Resultatet var meget klar øl.
Den ene fad indeholder ca 15 liter og det andet 17 liter øl.

1 kommentar:

  1. Usikker på hvilken af de to versioner jeg er blevet tildelt. Det er med afstand den bedste håndbryggede dobbelt IPA jeg har smagt endnu. A: Amerikansk humle - grape, gran - og lidt (malt?) sødme. U: Klar, ravgylden, ok holdbart hvidt hoved. S: Am. humle som i aroman, nogen sødme, solid bitterhed på midt paletten der fader lidt hurtigt ud. M: Medium, ok karbonering.

    God humlearoma og -smag. Lige i overkanten hvad angår sødme og krop (med de super-kritiske bukser på). Bitterheden er ok, men ikke nok. Ved ikke om 001 ville give et lidt tørrere indtryk end 007 og give et mere bittert udtryk. Ellers ville jeg øge 45 min humlen betydeligt.

    O: Dejlig øl. Håber at i sender den til DM.

    SvarSlet