lørdag den 26. september 2009

#50 American Amber Ale

Den er blevet mere bitter end vi oprindeligt ønskede. Det er skiftet fra humlen horizon til magnum som har gjort det. 15-20 g i stedet for 30 g vil være mere passende for denne øl. Det bliver ikke den vi tager med til NB.

Opskrift
10B - American Amber Ale (American Ale)
OG: 1.065 / est. 1.065
FG: 1.016 / est. 1.015
Alkohol: 6,4% alk. pr. vol.
Bitterhed: 56 IBU
Farve: 31 EBC
Effektivitet: 63 %
Volumen brygget: 26 liter
 
5,500 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett)
0,750 kg Extra Light Dry Extract
0,450 kg Caraamber (Weyermann)
0,450 kg Munich I (Weyermann)
0,230 kg Biscuit Malt (Brewferm)
0,230 kg Caramel/Crystal Malt 250 (Fawscett Dark Crystal)
0,090 kg Chocolate Malt Pale (Thomas Fawcett)
 
30 gMagnum14.00 %60min
30 gCascade7.60 %10min
30 gCentennial11.70 %10min
35 gCentennial11.70 %0min
30 gCascade7.60 %0min
 
1.00 items Protafloc
 
Safale US 05 (US-05) DCL Yeast
 
Denne øl skal præsenteres til ølsymposium på Nørrebro Bryghus den 17, november 2009 sammen med 4-5 andre håndbryg.

26/9-2009 Brygdag
Efter mæsk varmet lidt op og overført til lautertun. Vand i spargetank 79 gC.
4,5cm fra kant af gammel gryde. 3L urt tilbage da vi stoppede urt udløb. De 155gr humle vejede 2213gr minus skål dvs. ca 2kg urt eller 1,3L/100gr humle.
Tilsat maltekstrakt for at ramme target OG på 1.066.

27/9-2009 Gæring
I forbindelse med at vi er begyndt at styre gæringstemperaturen aktivt i køleskab er vi løbet ind i, hvad vi mener, en mindre uheldighed, nemlig langsom start på gæringen. Det vi først gjorde var at vente med at pitche gæren til temperaturen var faldet til 19 gC, hviket medførte en langsom start.
Denne gang valgte vi at pitche gæren ved omkring 22-23 gC og vente med at køle til der er tydelig gang i gæreingen. Her til morgen viste termostaten, at temperaturen var 22 gC og der var allerede synlige tegn på gæring. Jeg tændte for køleskabet, og nu her 6 timer senere, er temperaturen allerede faldet til 19,3 gC, og der er stadigt godt gang i gæringen. Så det ser ud til at passe hvad Mr. White skriver på sine rør, at man skal vente med at køle øllet ned til gæringen er kommet i gang. Det virker som en praksis vi bør følge.

3/10-2009 Måling
SG målt til 1.020, hvilket stadig er for højt, og vil gøre øllen for sød.
Har givet den 2 dråber enzymer (glucoseamylase).

10/10-2009 Omstukket
Omstukket og tilsat klaringsmiddel. Sat i køleskab for at "crashe". FG: 1.014. Stadig meget uklar. Den har den ønskede smag af humle og malt.

18/10-2009 Kegget
Kegget 1 x 9 liter og 1 x 8 liter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar